
Een paar weken geleden was het jaarlijkse Reisgala. Het kan je onmogelijk zijn ontgaan. En mocht je het toch gemist hebben, de recente editie van TravMagazine staat voor een belangrijk deel in het teken van het gala. Voor degenen die er niet bij waren een mooie manier om een indruk te krijgen. Maar er waren eigenlijk niet zoveel mensen niet aanwezig, want met bijna 700 branchegenoten in de indrukwekkende galazaal was het drukker dan ooit tevoren.
Dat past natuurlijk ook goed bij een jubileumeditie van een groot event. Het was het 25-ste Reisgala en daarvoor had de organisatie meer dan terecht besloten terug te keren naar het luxe Huis ter Duin. Een heel gepaste locatie voor zo’n groots evenement voor de reissector.
We waren als sector ook wel weer toe aan een feestje. Toen ik ruim vijftien jaar geleden in de reisbranche kwam werken, was het alleen maar leuk om te vertellen over mijn werk op bijeenkomsten en feestjes. Regelmatig kreeg ik dan jaloerse blikken van mensen als ik vertelde over de ANVR-congressen in Abu Dhabi, Curaçao, Spanje of Portugal. Of over de halfjaarlijkse ECTAA-bijeenkomsten op bijvoorbeeld de Azoren, in Maleisië of in Noord-Griekenland.
Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat ik kritische vragen krijg over mijn reisgedrag, zowel over mijn zakelijke- als over mijn privéreizen. Niemand ontkent, zeker niet in de reissector, dat we als reisbranche een belangrijke transitie hebben door te maken als het gaat om toekomstbestendig te worden. Dat kunnen we alleen maar samen, daarom nemen we als ANVR ook graag het voortouw hierin. Maar die kritische geluiden vertegenwoordigen wel nadrukkelijk een kleine minderheid van de bevolking.
Dat zeg ik niet alleen, dat blijkt ook uit uitgebreid onderzoek naar de houding van de Nederlandse vakantieganger en reiziger naar duurzaamheid gerelateerd aan hun eigen reisgedrag uit 2023. Een heel kleine minderheid vindt duurzaamheid een doorslaggevende factor in de keuze van hun vakantie. Maar mensen verwachten wel dat de reisbedrijven waarmee ze zaken doen hun verantwoordelijkheid nemen en de reizen die ze aanbieden zo toekomstbestendig mogelijk maken. En dat is bij uitstek iets waar ANVR-reisondernemingen elke dag mee aan de slag zijn.
Uit onderzoek blijkt ook dat mensen hun reis en vakantie vooral heel belangrijk vinden vanwege alle positieve effecten die met reizen te maken hebben. Denk aan ontspanning, plezier, stressvermindering, het leren kennen van nieuwe landen, culturen en gewoonten. Maar ook het leren van een nieuwe taal, en dat reizen leidt tot meer tolerantie en begrip voor andere culturen. Dus tot minder conflicten. En denk vooral aan de geweldige reis- en vakantieherinneringen die een leven lang bij je blijven.
Dat zijn precies de dingen die ik ook aan de criticasters op feestjes noem, en waar we als sector hartstikke trots op mogen zijn dat we die zaken allemaal mogelijk maken. Werken in de reisbranche is niet voor niks werken in de allermooiste sector. Daar mogen we best wat vaker bij stilstaan. Sterker nog, daar mogen we best wat vaker een feestje van maken.
Het Reisgala was precies dat: een prachtig feest om de reissector te vieren en alle mensen en bedrijven die elke dag vol passie bezig zijn met de droomreis van een ander mogelijk te maken weer eens in het zonnetje te zetten! Dat moeten we vooral ook blijven doen: de volgende afspraak is tijdens de jaarlijkse Travel BBQ van ANVR en Schiphol op donderdag 12 juni. De save the date is al verstuurd.
Frank Radstake
Directeur ANVR
frank@anvr.nl
Frank Radstake schrijft als directeur van de ANVR maandelijks een column voor TravMagazine waarin hij zijn licht laat schijnen over de (internationale) reiswereld.
Foto: Frank Radstake (rechts) tijdens het Reisgala in Huis ter Duin in Noordwijk.