
Je zult het wel gemerkt hebben: onze ANVR-jaarmeting 2025 is uit, en het beeld dat daaruit naar voren komt, is zowel herkenbaar als verrassend. De Nederlandse vakantieganger blijft trouw aan zijn zomerstrandvakantie, het vliegtuig is nog altijd favoriet en pakketreizen zijn bezig aan een serieuze comeback. Wie dacht dat de covid-pandemie ons blijvend massaal in de trein of auto had gekregen, komt bedrogen uit: het aandeel vakanties met deze vervoersmiddelen is zelfs afgenomen. Schiphol blijft voor veel mensen een populaire start van de reis, al wint Eindhoven terrein als alternatief vertrekpunt én zien veel mensen in het Oosten van het land bijvoorbeeld Düsseldorf als aantrekkelijke airport.
Maar wat mij vooral positief opvalt, is de hernieuwde en terechte waardering voor de zekerheid van een pakketreis. In een wereld die soms wankel aanvoelt, grijpen reizigers graag terug op het vertrouwde en op zekerheid. Een pakketreis biedt precies dat: overzicht, gemak, kwaliteit en vooral de zekerheid dat je onbezorgd op vakantie kunt gaan. Niet voor niets kiest inmiddels 36 procent van de vakantiegangers voor zo’n pakketreis. Zekerheden als ‘je geld is veilig’, ‘veilig op pad’ en ‘hulp bij klachten’ worden het meest gewaardeerd. Twee derde let bij het boeken op het ANVR-keurmerk, en dat is een mooi compliment aan de reisbedrijven. Het laat zien dat betrouwbaarheid en transparantie niet alleen
mooie woorden zijn, maar harde eisen van de consument.
Betaalbaar
Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn: het betaalbaar houden van vakantie voor iedereen is een belangrijke uitdaging. De gemiddelde uitgave per vakantie stijgt naar ruim 2.300 euro, met daarbovenop nog eens 800 euro aan lokale uitgaven. Inflatie lijkt de meeste vakantieplannen nu misschien nog niet te deren, maar jongeren en gezinnen met jonge kinderen zijn wel prijsbewuster geworden. Zij kiezen vaker voor minder luxe, een kortere reis of een bestemming dichter bij huis. Het is aan de reisondernemingen om met een flexibel aanbod in te spelen op deze verschillende klantbehoeften. Luxe en gemak voor wie het kan en wil, maar ook toegankelijke, kwalitatieve opties voor wie op de kleintjes let.
Opvallend is ook het vroegboekgedrag: vooral ouders met schoolgaande kinderen plannen hun vakantie steeds verder vooruit, soms al meer dan zes maanden van tevoren. Dit biedt kansen voor gerichte marketing en het ontwikkelen van aantrekkelijke vroegboekacties.
En dan is er nog het thema duurzaamheid. De trein verliest dit jaar terrein, het vliegtuig wint. Hier ligt een uitdaging voor de sector. Hoe zorgen we ervoor dat reizen verantwoord blijft, zonder het plezier en de vrijheid van vakantie te verliezen? Innovatie en samenwerking zijn het antwoord – precies waar de ANVR zich sterk voor maakt. Het is ook een uitnodiging om het treinproduct aantrekkelijker te maken. Dat vraagt vooral iets van de Europese overheid: wet- en regelgeving moeten een perfecte klantbeleving ook op het spoor mogelijk maken.
Zekerheid
De boodschap van deze jaarmeting is duidelijk: zekerheid, betrouwbaarheid en klantgerichtheid zijn belangrijker dan ooit. Voor ANVR en haar leden ligt hier een kans om het verschil te maken. Door te blijven luisteren naar de wensen van de reiziger, te investeren in innovatie en duurzaamheid, en het vertrouwen te blijven verdienen, blijft de reissector inspirerend en toekomstbestendig. En dat is, net als een goed geplande vakantie, iets om naar uit te kijken.
Frank Radstake
Directeur ANVR
frank@anvr.nl
Frank Radstake schrijft als directeur van de ANVR maandelijks een column voor TravMagazine waarin hij zijn licht laat schijnen over de (internationale) reiswereld. (Archieffoto TravMagazine).
Geef een reactie