
In een eerdere column schreef ik al over het belang van samenwerken. Als ANVR bieden we daarvoor natuurlijk een platform aan onze leden en businesspartners, maar we zijn zelf ook onderdeel van een aantal koepelorganisaties.
Als het gaat over onderwerpen die de reisbranche raken, is ECTAA de belangrijkste partij waarmee en waarbinnen we samenwerken. ECTAA staat voor de European Travel Agents’ and Touroperators’ Associations en verenigt maar liefst 32 reisbrancheorganisaties uit 29 Europese landen. Binnen ECTAA werken we aan alle belangrijke lobbydossiers binnen verschillende commissies. Net als bij de ANVR zelf hebben we ook in Brussel commissies die zich bezighouden met onder meer duurzaamheid, juridische zaken, luchtvaart en BTW-gerelateerde onderwerpen. En daar hebben we als ANVR een flinke vinger in de pap. Naast het voorzitterschap van ECTAA (via oud-ANVR-directeur Frank Oostdam) hebben we ook het (vice)-voorzitterschap in handen van de duurzaamheidscommissie en de luchtvaartcommissie. Daarnaast zijn we in alle andere commissies ook goed vertegenwoordigd. Waar een klein landje groot in kan zijn!
Er is een reden dat we daar als ANVR zoveel tijd aan besteden. Het overgrote deel van de wetgeving waarmee we te maken hebben, omdat we reisondernemingen zijn, komt immers uit Brussel. Laatst werd daar in één dag door alle ECTAA-commissies vergaderd. Zo ging het in de Legal Committee onder meer over de herziening van de richtlijn pakketreizen, keek de Air Matters Committee naar de herziening van de passagiersrechtenverordening en werd er in de Sustainability Committee gekeken naar zowel de CSRD als de Green Claims Directive. De ANVR was er bij om de belangen van de uitgaande reissector en van de ANVR-leden van de ANVR te dienen en te beschermen.
Over beschermen gesproken. Een dag later organiseerde ECTAA een grote Travel Protection Summit. 150 deelnemers uit de reissector, van garantiefondsen én vanuit financiële instellingen gingen met elkaar in gesprek over geldstromen in de sector en over trends in insolventiebescherming. Ook leerden we vanuit praktijkvoorbeelden wat de beste manier is om te gaan met een faillissement van een grote reisorganisatie. Eén ding werd wel duidelijk uit alle bijdragen: de pakketreis is binnen Europa echt het best beschermde product of dienst. Afhankelijk van de wijze van betaling is een klant soms op twee of drie manieren gedekt tegen allerlei risico’s in de keten. Dat de reiziger het beste af is met een pakketreis wisten wij natuurlijk al lang. Maar misschien zou het qua niveau van bescherming van de pakketreis eigenlijk wel een tandje minder kunnen.
Het zou veel logischer zijn als de Europese wetgever in plaats van het alleen maar verder sleutelen aan de pakketreis nu eindelijk eens aan de slag zou gaan met het beschermen van de rechten van de luchtvaartpassagier door het instellen van een insolventieverplichting voor losse vliegtickets. In en vanuit Nederland lobbyen ANVR samen met ANWB, Consumentenbond en SGR daar al jaren voor. Maar om de één of andere reden willen de Europese instellingen daar maar niet aan. Je vraagt je af wiens belangen ze daarmee beschermen? Niet die van de reiziger in ieder geval!
Frank Radstake
Directeur ANVR
frank@anvr.nl
Frank Radstake schrijft als directeur van de ANVR maandelijks een column voor TravMagazine waarin hij zijn licht laat schijnen over de (internationale) reiswereld.
Geef een reactie