ANVR: 'Voorkomen dat touroperator tussen wal en schip komt bij opstart' - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

ANVR: ‘Voorkomen dat touroperator tussen wal en schip komt bij opstart’

Door: | 22 mei, 2020

Meer en meer vluchten weer worden hervat en vakantiebestemmingen worden opgestart. Prima zaak, maar het probleem is echter dat Europa nog steeds op ‘oranje’ staat.

Dat zegt Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR.
Hij herhaalt het nog maar eens:
kleurcode oranje betekent: reis alleen als dit noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden., aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Schut: ‘Met dit advies in de hand kunnen wij moeilijk de klant het vliegtuig in jagen. Touroperators kunnen niet tot twee weken voor vertrek de klant in onzekerheid laten. De klant weigert dit en dat begrijpen wij. Transavia bijvoorbeeld begint nu op 4 juni enkele bestemmingen op te starten, die volgens het ministerie nog oranje zijn. Let wel: voor bijvoorbeeld de bestemming Spanje geldt op dit moment (21/5) nog steeds de noodtoestand en het advies van ons ministerie is om bij terugkomst 14 dagen in quarantaine te gaan. Als wij de pakketreis willen uitvoeren, gaan klanten dat weigeren, en, gelet op het reisadvies staan ze in hun recht. Als touroperators zelf echter annuleren, moeten ze de volle mep aan annuleringskosten betalen. Zo komen de touroperators tussen de rails terecht. Wie een tweede huis in Spanje heeft, zal misschien wat sneller instappen, maar wij hebben gewoon een langere leadtime nodig.
Met vertegenwoordigers van touroperators hebben we dit in het overleg met Transavia indringend aan de orde gesteld en gaan we kijken naar oplossingsrichtingen.’

De ANVR zelf adviseert tot 18 juni geen uitvoering van reizen. Het hele opstartproces is voor airlines én touroperators niet eenvoudig, zegt Schut. ‘Uiteraard trekken wij ook bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de bel. Nederland is echter voorzichtig. Terwijl diverse landen plannen aankondigen om weer toeristen toe te laten, gaf Rutte dinsdag op zijn persconferentie aan eerst duidelijkheid te willen over wat andere landen doen, wat daar de risico’s zijn en welke maatregel we moeten nemen als vakantiegangers terug komen.’

Foto: Stef Blok, de minister van Buitenlandse Zaken, met ANVR-voorman Frank Oostdam.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel