Analyse: oudste touroperator in Chinese handen - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Analyse: oudste touroperator in Chinese handen

Door: | 15 juli, 2019

De patiënt is van de intensive care. Het gaat weer goed met hem en er is zicht op volledig herstel. Dat is kort gezegd de teneur van de berichtgeving in Britse en Duitse media als reactie op het nieuws dat grootaandeelhouder Fosun en de banken samen 750 miljoen Britse pond, ofwel 836 miljoen euro, ophoesten voor de overname van Thomas Cook Group.

Officieel moet de deal in september worden afgerond. Maar het feit dat beide bedrijven afgelopen vrijdag met het nieuws naar buiten kwamen, bewijst dat de gesprekken in een vergevorderd stadium zijn.

Fosun, dat al jaren aandeelhouder van Thomas Cook Group is, wordt straks de meerderheidsaandeelhouder van de touroperator-tak. Bij de airline-tak van Thomas Cook Group neemt Fosun een minderheidsaandeel. De meerderheid gaat hier naar banken en investeringsfondsen.

Investeren
De geldschieters zetten hun uitstaande schulden mogelijk geheel of gedeeltelijk om in aandelen. Met deze stappen krijgt Thomas Cook Group de beschikking over 750 miljoen pond nieuw geld en is waarschijnlijk tevens schuldenvrij. Dankzij de kapitaalinjectie beschikt Thomas Cook Group over voldoende middelen voor winterseizoen 2019/2020 en over financiële flexibiliteit om te investeren. Zoals bekend wil het reisconcern vooral investeren in eigen hotels, aangezien daarop meer marge is te behalen.

De deal zal de schuldenlast van de Thomas Cook Group aanzienlijk verminderen, stelt topman Peter Fankhauser in een officiële verklaring. Het is volgens hem zelfs mogelijk dat de schuld volledig van de balans verdwijnt.
Momenteel draagt het concern een schuldenlast van 1,6 miljard Britse pond, ofwel 1,78 miljard euro met zich mee. Deze is mede veroorzaakt doordat Britse klanten door de onzekerheid rond de Brexit hun zomervakantie later boeken, stelde Fankhauser al eerder.  Maar de belangrijkste oorzaak is dat Thomas Cook voor boekjaar 2018/2019 besloot zijn investering in My Travel uit 2007, die voor 1,1 miljard pond op de balans stond, in één keer af te schrijven.

Aandelen
Bij de gesprekken over de herfinanciering staat centraal dat banken en aandelenfondsen hun uitstaande vorderingen omzetten in een bedrag van 1,6 miljard pond in aandelen. Zij ontvangen in ruil een minderheidsaandeel in de touroperator-tak (waar Fosun het voor het zeggen krijgt) en een meerderheidsaandeel in de airline-tak (waarin Fosun slechts een klein belang krijgt). Als de plannen doorgang vinden, zou Cook (grotendeels) verlost zijn van de schuldenlast van 1,6 miljard pond, en krijgt daarnaast 750 miljoen pond aan nieuw geld.

Eigenbelang
Bij de banken zal ongetwijfeld het eigenbelang meespelen. Als Thomas Cook Group was omgevallen, hadden zij naar hun geld kunnen fluiten. Door hun schulden om te zetten in aandelen van het concern, kunnen zij deze later als het weer goed gaat met het bedrijf, voor een goede prijs van de hand doen.
Banken hebben het vliegbedrijf van Thomas Cook Group nooit als kernactiviteit gezien. De touroperator Thomas Cook en de eigen airlines werken echter dermate intensief samen, dat verkoop van de airline-tak in dit stadium niet wordt verwacht. Toch zou het sommige analisten niet verbazen als de airline-tak, die een operatief goed resultaat draait, binnen twee jaar een nieuwe eigenaar heeft.

Gedegen
Fosun Travel Group is met 18,7 procent van de aandelen al de grootste aandeelhouder van Thomas Cook Group. Het Chinese conglomeraat beheert samen met het Britse reisbedrijf de joint venture Thomas Cook China in Shanghai. Hiermee heeft Thomas Cook toegang tot de grote binnenlandse Chinese markt.

Met Fosun beschikt Thomas Cook Group over een gedegen aandeelhouder, waarmee de toekomst is verzekerd en waarmee Thomas Cook al vier jaar succesvol samenwerkt, aldus Fankenhauser.
Het gezamenlijke reisbedrijf in China zal dit boekjaar op 320.000 passagiers uitkomen. Fankhauser benadrukt ook de grote ervaring van Fosun in het toerisme. Het Chinese bedrijf kocht in 2015 de meerderheid van Club Med en investeerde sindsdien in verdere expansie van het merk Club Med en in nieuwe clubs. Een investeerder dus die voor de langere termijn gaat.
Daarnaast behoren hotels in China en een incoming agent tot de Fosun Group. Volgens analisten wil Fosun de aankoop van Thomas Cook Group gebruiken om zijn positie in Europa verder te versterken en uit te bouwen.

Koers
Over de verdere koers van de touroperator-tak laat topman Fankhauser zich verder niet uit. Hier is volgens hem Fosum aan zet. ‘Het komt er nu eerst op aan de onderhandelingen over de herfinanciering tot een goed einde te brengen. Het is nog te vroeg om over verdere details te spreken.’
Fankhauser spreekt van ‘een pragmatische oplossing die de toekomst van Thomas Cook zekerstelt en het beste is voor onze klanten, leveranciers en onze medewerkers.’

Uitvinder
Thomas Cook werd 178 jaar geleden opgericht en geldt als de uitvinder van het moderne pakketreistoerisme. En daarmee als een icoon in de reiswereld. Dat de oudste Europese touroperator nu in handen van Chinezen komt, is iets dat de reissector op de koop toe moet nemen.

(Visited 1.240 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel