Advies: ‘Luchtvaart mag alleen groeien als uitstoot stikstof daalt’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Advies: ‘Luchtvaart mag alleen groeien als uitstoot stikstof daalt’

Door: | 15 januari, 2020

De luchtvaart in Nederland mag alleen groeien als de sector de uitstoot van stikstof weet te beperken. Dat zegt de stikstofcommissie-Remkes in een advies aan het kabinet over de luchtvaart.

Volgens de NOS vindt Remkes het niet meer dan eerlijk dat de luchtvaart, net als andere sectoren, een evenwichtige bijdrage levert aan vermindering van de uitstoot. Als dat niet gebeurt, mag Schiphol niet meer groeien. Ook Lelystad Airport mag alleen open voor vakantievluchten als de uitstoot van stikstof daalt.

De commissie-Remkes stelt dat het aandeel van de luchtvaart in de totale stikstofuitstoot beperkt is, maar wel groter dan eerder gedacht. Tot nu toe werd alleen gekeken naar vliegbewegingen van en naar Nederlandse luchthavens, tot een hoogte van 3.000 voet (914 meter).
Maar Remkes vindt dat moet gekeken naar alle stikstof die door de luchtvaart in Nederland neerdaalt. Die is ook afkomstig van vluchten boven de grens van 3.000 voet.

De commissie ziet overigens wel mogelijkheden om de uitstoot door de luchtvaart te verminderen, bijvoorbeeld door elektrisch taxiën of het stimuleren van glijvluchten om het brandstofverbruik en de geluidsproductie te verminderen.

De commissie-Remkes biedt het advies over de luchtvaart woensdag aan, maar de inhoud lekte dinsdagavond al uit. Remkes adviseerde in september al dat de maximumsnelheid zo snel mogelijk omlaag moet.
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil nog niet reageren op het advies. Ze wil wachten op de officiële presentatie van Remkes. (Foto Shutterstock).

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel