Aantal reisbureaus: toekomst? - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Aantal reisbureaus: toekomst?

Door: | 31 oktober, 2014

Over het aantal reisbureaus dat in Nederland overblijft zijn de laatste jaren al veel voorspellingen gedaan. Helder is dat het aantal verder gaat afnemen. Ik ga al jaren uit van circa twee verkooppunten per gemeente, dus circa achthonderd fysieke kantoren.

Veel interessanter is de vraag wat er met het aantal ondernemingen gebeurt. Wanneer ik kijk naar het ANVR-jaarverslag 2013, zie ik maar een zeer beperkte afname van het aantal leden. Wat wel gebeurt is dat bedrijven filialen sluiten. Dit gebeurt vaak omdat de online activiteiten centraal vanuit één locatie gedaan worden. Hierdoor moet een filiaal vaak kostendekkend worden alleen vanuit de fysieke winkelverkoop. Anderzijds zie je de laatste jaren een enorme toename van het aantal ZRA’s.

Veel van deze ZRA’s vervullen de taak die voorheen vaak vanuit de fysieke filialen werd uitgeoefend. Dus is er nu sprake van een afname van fysieke verkooppunten of is er juist een toename? Mijn inschatting is dat in de reismarkt uiteindelijk plaats is voor maximaal twee fysieke verkooppunten en één professionele ZRA per gemeente. De functie van de fysieke verkooppunten wordt steeds meer ondersteuning van allerlei webgeoriënteerde verkoopmogelijkheden van de onderneming, dus veel meer ondersteuning en uitleg inzake online verkoop. De functie van de ZRA wordt steeds meer advies op maat, dus veel meer persoonlijk contact en maatwerk. Hierdoor zullen de skills van beide groepen steeds meer uitgedaagd worden en is een vergroting van (online) marktkennis een must om in de toekomst nog een relevante rol te spelen.

(Visited 451 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel