Cabinepersoneel Ryanair staakt op 28 september - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Cabinepersoneel Ryanair staakt op 28 september

Door: | 13 september, 2018

Het Nederlandse cabinepersoneel van Ryanair gaat vrijdag 28 september in staking. Ook de bemanning uit België, Spanje, Portugal en Italië legt dan het werk neer.

De vakbonden spreken opnieuw van de grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair. De Ierse prijsvechter zag zich woensdag al genoodzaakt om 150 vluchten in Duitsland te schrappen vanwege een staking van de piloten.
Personeel van Ryanair voert al enige tijd actie voor betere werkomstandigheden. Zo eisen dat de airline zijn personeel onder het lokale recht laat vallen in plaats van onder Iers recht, dat werknemers minder bescherming biedt. Ook krijgt het cabinepersoneel alleen betaald voor de uren die in het vliegtuig worden gemaakt. Gedwongen overplaatsingen zijn het personeel eveneens tegen het zere been.

Overleg over een nieuwe cao voor het Nederlandse cabinepersoneel liep vorige maand op niets uit. Sindsdien dreigde Ryanair met het verplaatsen van banen naar andere landen.
Zolang Ryanair niet toegeeft, gaat het cabinepersoneel iedere maand staken. Volgens de vakbonden overtreedt Ryanair Europese- en nationale wetgeving door aan het Ierse recht vast te houden. Behalve de maandelijkse stakingen sluiten de bonden ook tussentijdse acties niet uit, mogelijk ook door piloten.
Ryanair verwacht dat de meerderheid van het cabinepersoneel gewoon doorwerkt tijdens de staking. De prijsvechter denkt dat uiteindelijk een klein aantal vluchten’ moet worden geannuleerd.
Bij de staking van de Duitse piloten moesten 150 van de 400 Ryanair-vluchten worden geschrapt. Hiervan werden bijna 27.000 reizigers getroffen.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel