Celstraf voor valse beoordelingen op TripAdvisor - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Celstraf voor valse beoordelingen op TripAdvisor

Door: | 12 september, 2018

Een rechtbank in Italië heeft een man tot negen maanden cel veroordeeld die tegen betaling valse beoordelingen op TripAdvisor had geplaatst. TripAdvisor heeft actief meegewerkt om de dader achter slot en grendel te krijgen.

De zaak draait om de eigenaar van een online reclamebureau in de stad Lecce, in het zuiden van Italië, die tegen betaling valse beoordelingen postte op TripAdvisor. Zijn bedrijf schreef, onder een andere naam, honderden valse beoordelingen over horecazaken in de regio, zodat die een hogere score zouden krijgen op de reiswebsite.

TripAdvisor ontdekte de fraude al in 2015, toen verschillende hoteleigenaars e-mails doorstuurden waarin hen valse beoordelingen werden aangeboden, uiteraard tegen betaling. TripAdvisor stelde daarop zelf een onderzoek in en blokkeerde meer dan duizend beoordelingen die door de man waren geschreven.
De man werd deze week door een Italiaanse rechter veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, een boete van 8.000 euro en het betalen van een schadevergoeding.

TripAdvisor heeft actief meegeholpen bij de veroordeling van de man. Het reviewplatform stelde aan justitie bewijsmateriaal beschikbaar. TripAdvisor neemt bedrog bij beoordelingen erg hoog op. Het bedrijf beschikt over hoogwaardige tracking-technologie en een eigen onderzoeksteam om bedrijven die valse beoordelingen te koop aanbieden, op te sporen.
Volgens een woordvoerder van TripAdvisor werd het schrijven van valse beoordelingen altijd al als bedrog aangemerkt, maar is het de eerste keer dat er daadwerkelijk iemand voor de gevangenis in moet. Het bedrijf heeft sinds 2015 de activiteiten van meer dan 60 bedrijven wereldwijd die valse beoordelingen te koop aanboden, aan het licht gebracht en kunnen stoppen.

Reviews worden steeds belangrijker in het toerisme, meldt de Britse krant The Guardian. Volgens een onderzoek van de Europese Commissie leest 82 procent van de consumenten een online beoordeling voordat zij tot aankoop besluiten. TripAdvisor vraagt consumenten en toerismebedrijven die worden benaderd om valse beoordelingen te schrijven of te kopen, zich te melden.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel