
Met een receptie voor genodigden aan boord van de SS Rotterdam heeft SGR donderdagavond haar 40-jarig jubileum gevierd. Het ging om ruim 150 gasten die een professionele band met het garantiefonds hebben of hadden.
De feestelijke avond in de geboortestad van SGR bestond uit een korte speech, muziek en cabaret en een walking diner.
SGR-bestuursvoorzitter Annelies Bouma schetste kort het ontstaan van de Stichting Garantiefonds Reisgelden, waarbij de toenmalige staatssecretaris Piet van Zeil (Economische Zalen) een duwtje in de goede richting gaf. Van Zeil dreigde het voor de sector lucratieve systeem van vooruitbetalingen om zeep te helpen wanneer de branche niet tot de oprichting van een garantiefonds zou komen.
Op 12 december 1982 was SGR een feit. Het fonds ging in maart 1983 van start. Inmiddels is SGR het grootste garantiefonds van Nederland en Europa. In 40 jaar heeft SGR meer dan 300 faillissementen en 250.000 reizigers gecompenseerd of geholpen. Afgerond heeft SGR ruim 100 miljoen euro aan geleden schade uitgekeerd.
Jaarlijks zijn circa 2 miljoen boekingen voorzien van SGR-garantie. De totale verzekerende reissommen bedragen circa 5 miljard euro.
Boekje
Bij vertrek kregen de bezoekers een boekje over 40 jaar SGR cadeau. Deze uitgave, dat een beeld geeft van heden, verleden en toekomst van SGR, is op verzoek van SGR geproduceerd en samengesteld door TRAVelMedia, uitgever van TravMagazine en Travelpro.
In ‘Al 40 jaar garantie op je geboekte vakantie!’ wordt niet alleen de ontstaansgeschiedenis van SGR beschreven, maar worden ook de grootste faillissementen uit 40 jaar SGR beschreven. Daarnaast krijgen lezers een inkijkje in de achtergronden van het Voucherfonds. Zonder dat Voucherfonds was een derde, of misschien wel de helft van de SGR-reisbedrijven, failliet gegaan.
Toekomst
In het boekje geven diverse branchegenoten hun visie op de toekomst van SGR, onder wie de huidige SGR-directeur Erik Jan Reuver, die sinds mei 2010 directeur is.
Op de vraag hoe hij zelf de toekomst van het garantiefonds ziet, zegt hij:
‘Ik verwacht dat de richtlijn pakketreizen vanuit Brussel wordt aangescherpt en dat er regelingen komen voor grote crises, waar de huidige richtlijn niet in voorzag. Ik verwacht ook een bestendige gedragslijn voor vouchers, zodat er in de toekomst ook vouchers uitgegeven kunnen worden in het geval van een crisis.
Ik denk dat de consumentenbescherming verder gaat toenemen en dat er meer kosten voor rekening van de touroperator gaan komen. Een voorbeeld: nu is het zo dat bij een calamiteit de touroperator drie dagen van de kosten voor zijn rekening moet nemen. Ik denk dat dat in de toekomst wordt verruimd naar meer dagen, dus meer kosten.
Dat hoor je allemaal in Brussel. Plus het feit dat in Brussel wordt gesproken over een gedeeltelijke beperking van aanbetalingen. Dus dat de aanbetaling op een reis wordt beperkt tot een heel klein percentage of wordt afgeschaft.’
SGR houdt dit jaar nog diverse acties ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan.
Foto boven: Het team van SGR.
Foto: SGR-voorzitter Annelies Bouma.