
De juridische afdeling van Schiphol draait overuren vanwege een aantal rechtszaken. Zo dient dinsdag 21 maart in Haarlem het kort geding dat KLM en andere maatschappijen hebben aangespannen tegen Schiphol en tegen de Staat.
Met de gang naar de rechter verzetten de maatschappijen zich tegen het voorgenomen plan om de capaciteit van Schiphol met ingang van winterseizoen 2023/2024 terug te brengen van 500.000 naar 460.000 vliegbewegingen (starts en landingen) per jaar.
De luchtvaartmaatschappijen zeggen dat niet de juiste procedure is doorlopen om tot dit besluit te komen. Schiphol zegt echter dat zoiets gewoon kan. Het gaat om een tussenstap naar een uiteindelijke krimp naar 440.000 vliegbewegingen.
Vanwege het grote aantal procesdeelnemers, de verwachte belangstelling en het beperkte aantal plaatsen in de zaal heeft de rechtbank een livestream beschikbaar.
Dan zijn er de claims van luchtvaartmaatschappijen en de reiswereld vanwege de chaos op Schiphol vorig jaar. Zowel de airlines als reisbedrijven hebben claims van in totaal honderden miljoenen euro’s ingediend. Als er geen vergoeding komt, dreigen veel partijen met een gang naar de rechter.
De ANVR liet vorig jaar juli al weten een advocaat in de arm te hebben genomen.
TUI
TUI-topman Elie Bruyninckx liet recent in TravMagazine weten dat TUI naar de rechter stapt als Schiphol niet over de brug komt.
‘Ik hoop dat het management van de luchthaven met een faire compensatie over de brug komt, anders moeten we een stap verder gaan.’
Volgens Bruyninckx is de stap naar de rechter niet het doel op zich. ‘Maar als we onze belangen moeten verdedigen, hebben we geen keus.’
Daarnaast loopt er nog een zaak over de verhoging van de havengelden bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Inzet is de verhoging van de havengelden door Schiphol, terwijl de luchtvaartmaatschappijen vanwege corona deels plat lagen. De rekening die Schiphol, op basis van het eigen verlies, heeft neergelegd, bedraagt 105 tot 140 miljoen euro, aldus de Telegraaf.
Schiphol heeft ook een conflict over honderden miljoenen met aannemer Ballast Nedam, die voor de nieuwe A-pier volgens bronnen het verkeerde staal gebruikte dat te snel roest. De zaak is momenteel onder de rechter, waarbij de aannemer 205 euro miljoen van Schiphol claimt, terwijl Schiphol op haar beurt 93 miljoen euro van Ballast Nedam verlangt wegens slecht werk.
Dan loopt er nog een zaak tegen voormalig operationeel directeur Hanne Buis en voormalig CEO Jos Nijhuis naar aanleiding van een aangifte van valsheid in geschrifte met betrekking tot Lelystad Airport, ingediend door de Samenwerkende actiegroepen tegen laagvliegen (SATL), meldt de Telegraaf. De aangifte dateert al uit 2020, het onderzoek is vorig jaar gestart. (Foto Shutterstock).