Rutte: doorgaan met de reisvouchers, solidair zijn met de reisbranche - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

1 Reactie

Rutte: doorgaan met de reisvouchers, solidair zijn met de reisbranche

Door: | 13 mei, 2020

Premier Rutte heeft na een crisisoverleg woensdag in een korte persconferentie gezegd dat het nog niet duidelijk is in hoeverre Nederlanders komende zomer op vakantie kunnen. Wel zegt Rutte dat Nederland, ondanks de bezwaren van de Europese Commissie, kan doorgaan met de reisvouchers.

Rutte vindt dat vooral van belang voor de reisorganisaties en de luchtvaartmaatschappijen. ‘Zolang er geen proces komt vanuit de Europese Commissie, kunnen we nog wel even doorgaan met de vouchers. Ik heb ook een aantal vliegtickets ongebruikt in een la liggen.’ Als mensen het geld echt nodig hebben, is het een ander verhaal, zegt Rutte. ‘Maar het feit dat je op vakantie kon gaan, geeft aan dat dat financieel toen ook kon.’ Hij wijst erop dat mensen ook hun rekening voor de sportschool doorbetalen terwijl die faciliteiten ook niet beschikbaar zijn.

Geen vakantieadvies
Het is nog onduidelijk wat er in Europa wordt besloten met betrekking tot de vakanties. Gesprekken daarover worden nog gevoerd in de Europese Commissie. Een vakantieadvies kan Rutte nog niet geven: ‘Er is nog veel onduidelijkheid over het overleg in de Europese Commissie en over het overleg met de andere Europese landen. We kijken niet verder dan twee, drie weken vooruit.’

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

 1. Walter Merckx

  Zelf meer dan 40 jaar in de sektor en begrijp dat de “coronavoucher” een aanvaardbare en voral snel uitvoerbare oplossing was voor het vermijden van een acuut cashprobleem bij reisbureaus, touroperators, airlines enz. Bedoeling was dat klanten de voucher enkele manden later zouden gebruiken voor een nieuwe boeking. Nu echter blijkt dat een nieuwe reis of vakantie boeken in 2020 niet zal kunnen of mogen, zal de vakantievoucher vooral aangewend worden voor de betaling van een vakantie in 2021 en wordt daarmee het liquiditeitsprobleem niet opgelost maar verschoven naar 2021. Dat Europa bedenkingen heeft bij dit systeem is ook niet totaal onverwacht gezien dit systeem niet conform is met de Europese richtlijnen door alle lidstaten onderschreven.
  Ook puur juridisch kunnen vragen gesteld worden bij een systeem waarbij een partij (reisbureau, touroperator …. ) fondsen inhoudt die haar zijn toevertrouwd door de andere partij (vakantieganger) in het kader van een contractuële overeenkomst die ze, om welke reden ook, niet of niet conform het contract kan uitvoeren.
  In feite gaat het hier om een lening van de sektor bij het publiek.
  Het is ook niet de taak van de overheid om snelsnel wetten te maken die wat illegaal is te legaliseren en dit vouchersysteem komt de overheid natuurlijk goed uit want het kost hen niets.
  De taak van de overheid is nu de fel geteisterde sektor te helpen met reële oplossingen die het liquiditeitsprobleem echt kunnen oplossen om massale faillissementen in de sektor te vermijden.
  En deze weliswaar uitzonderlijke crisis heeft nog eens aangetoond dat de meeste bedrijven in de toeristische sektor geen financiële buffer hebben, te weinig “gespaard” hebben en daardoor ook geen middelen voor herinvestering. Er moet dus na Corona ook hierover eens goed nagedacht worden . Uiteindelijk zullen de meest gezonde bedrijven nog sterker uit deze crisis komen maar voor heel wat andere ondernemingen, niet enkel in de toeristische sektor, wordt Corona net dat éne obstakel te veel.

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.