TravMagazine

Reisbureau-pionier Gerda Arendsen (87) overleden

Deel dit artikel

Reisbureau-pionier Gerda Arendsen, in de reiswereld bekend als mevrouw Arendsen, is zaterdag  overleden. Ze is de oprichter van Reisburo Matador, een van de eerste leden van Toerkoop. Mevrouw Arendsen is 87  jaar geworden.

Wilma Lankhorst schreef het onderstaande In Memoriam.

In Memoriam Gerda Arendsen-Brunsveld
(Zelhem 1934 – Doetinchem 2021)

Reisbureau-pionier pur sang

Tijdens de carnavalsdagen in 1967 werd Gerda Arendsen benaderd met de vraag of ze belangstelling had om reizen te verkopen in haar goed lopende sigarenmagazijn?
De volgende ochtend lag er een stapel Christoffel-reisgidsen op de stoep voor haar winkel aan de Terborgseweg in Doetinchem. Het kiemzaadje was gepland en kreeg de naam Reis- en Passagebureau Matador. Gerda Arendsen zorgde er voor dat deze nieuwe zakelijke aanwas tot bloei en volle rijkdom kwam.

Reisburo Matador was een van de eerste leden van de coöperatieve vereniging Toerkoop.
Mevrouw Arendsen, zoals ze in de reiswereld werd genoemd, was een graag geziene gast aan tafel bij reisorganisaties. Op de lijst van sales managers van talrijke touroperators stond het reisbureau in Doetinchem hoog op de bezoeklijst. Als Martinair een nieuwe reisbestemming introduceerde, zat Gerda Arendsen met haar reisvriendinnen vaak in de eerste verkenningsvlucht. De Golden Girls van de Nederlandse reiswereld hadden een goede neus voor zakelijke kansen.

In 1994 verwelkomde ze zoon Huub in haar reisbureau in Doetinchem. Samen met hem en zijn vrouw Nancy werd Matador in Doetinchem het moederbedrijf van verschillende filialen in de Achterhoek.
Tot begin 2000 was Gerda Arendsen dagelijks actief in haar Reisburo Matador, daarna gaf ze het stokje door aan Huub en Nancy. Het reisbureau heet nu VakantieXperts Matador.

De Leading Ladies van de reiswereld bleven elkaar trouw en maakten nog vele jaren uitstapjes. Toen Gerda in 2016 verhuisde naar een verzorgingstehuis mocht ze daar met enige regelmaat vrienden uit de reiswereld ontmoeten. Tot deze week, de Goede Week voor Pasen 2021. Nog één keer haalde ze met Janna van den Oever 44 jaar aan reisherinneringen op. Het begrip ‘bucket list’ lijkt door hen uitgevonden. Na het bezoek zoemde de kamer van de reispret.

Gerda Arendsen laat twee zonen, twee schoondochters, vijf kleinkinderen en zes Matador-filialen na.

Doetinchem, 4 april 2021 Wilma Lankhorst


Deel dit artikel
Exit mobile version