Reisbranche kleurt centrum Den Haag oranje - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Reisbranche kleurt centrum Den Haag oranje

Door: | 11 september, 2020

De reisbranche heeft vrijdag in Den Haag goed van zich laten horen. In de ochtend werd een petitie aangeboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De petitie, waarin wordt gepleit voor heldere en genuanceerde reisadviezen, werd binnen 36 uur meer dan 10.000 keer ondertekend.

Aansluitend was er een ludieke actie in het centrum van de stad. Ruim 250 medewerkers uit de reisbranche liepen met een rolkoffer door de winkelstraten om aandacht te vragen voor de benarde situatie waarin de reissector zich bevindt. Hierbij werd uiteraard de anderhalve meter afstand in acht genomen.
De dresscode was oranje, de kleur van het reisadvies waarmee populaire vakantiebestemmingen op slot worden gezet.

Voor veel branchecollega’s was het ludieke event met de rolkoffers tevens een eerste weerzien na lange tijd, ook al gebeurde dat met inachtneming van de anderhalve meter. Sommigen kwamen van ver en waren ’s ochtends om negen uur van huis vertrokken om tijdig in Den Haag te zijn. De politie verklaarde na afloop tevreden te zijn met het rustige verloop van het twee uur durende event.

Griekenland
Aanleiding voor de petitie en het event is het recente reisadvies voor de Griekse eilanden, die dinsdag als geheel op kleurcode oranje werden gezet (alleen noodzakelijke reizen). Dit reisadvies was voor veel reisondernemers en – collega’s de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De Griekse eilanden waren juist een populaire vakantiebestemming voor het najaar, aangezien bestemmingen als Turkije en Spanje het reisadvies oranje hebben. De Griekse eilanden waren daarmee zo’n beetje de laatste bestemming rond de Middellandse Zee die nog open was voor Nederlandse vakantiegangers.

In de petitie wordt gepleit voor genuanceerde en meer gedetailleerde reisadviezen. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk voor slechts zeven Griekse eilanden een gericht reisadvies gegeven. Vanuit Duitsland geldt geen enkel reisadvies voor Griekenland.

Dat de petitie binnen korte tijd door zoveel medewerkers uit de reisbranche werd ondertekend (de teller staat inmiddels op ruim 11.000), toont aan dat de nood in de reissector hoog is. Sinds half maart worden niet of nauwelijks nieuwe vakanties geboekt.

De petitie werd vrijdagmorgen overhandigd door initiatiefnemer en uitgever Tom van Apeldoorn. Deze werd in ontvangst genomen door Dirk Jan Nieuwenhuis, directeur consulaire afdeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde in aanwezigheid van Kamerlid Remco Dijkstra (VVD), warm pleitbezorger voor de reisbranche.

Begrip
Nieuwenhuis vertelde de frustratie over de uiteenlopende reisadviezen binnen Europa te begrijpen. Het ministerie neemt dergelijke besluiten mede op basis van adviezen van het RIVM en in overleg met de Nederlandse ambassade ter plaatse.
‘Er vindt wel zoveel mogelijk afstemming plaats tussen de diverse landen, maar uiteindelijk blijft het een nationale afweging van iedere overheid wat deze aan zijn burgers adviseert. We hebben goede afspraken daarover met de reisbranche, maar we zijn wel de brenger van slecht nieuws.’

Foto (vlnr): Dirk Jan Nieuwenhuis (Buitenlandse Zaken), Remco Dijkstra (Tweede Kamerlid VVD) en initiatiefnemer Tom van Apeldoorn.

Foto onder: deelnemers aan de Actie in Den Haag, in dit geval team Travelcenter De Wit.


Deel dit artikel

Reacties