Reactie ANVR: ‘Geen zorgen om ANVR/SGR voucher’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Reactie ANVR: ‘Geen zorgen om ANVR/SGR voucher’

Door: | 16 oktober, 2020

De tot eind dit jaar uitgegeven en nog uit te geven ANVR Reisvouchers mét SGR-dekking hebben een geldigheid tot 1 jaar na uitgifte. Deze voucher is tevens de enige die gedekt is door SGR in geval van faillissement van de reisorganisatie. Consumenten met een SGR-voucher hoeven zich dus geen zorgen te maken.

Dat benadrukt de ANVR vrijdag in een verklaring. Hoewel de krant niet met naam wordt genoemd, is de verklaring een reactie op het artikel in de Telegraaf van vrijdag, waarin wordt beweerd dat klanten hun voucher massaal zouden willen inwisselen.

‘Deze Reisvouchers mét SGR-dekking geven we uit tot het einde van dit jaar en zijn – in tegenstelling tot wat in de media wordt gezegd – geldig tot één jaar na uitgifte’, zegt ANVR-voorman Frank Oostdam.

‘En terugbetaling van die vouchers wordt gedurende 12 maanden gegarandeerd door SGR in geval je reisorganisatie failliet gaat. Het is dus niet nodig om nu meteen geld terug te vragen. Je kunt de voucher prima gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: het boeken van een nieuwe reis, al wordt dat misschien 2021. Helaas geven sommige media onjuiste informatie, waardoor de consument zich onterecht zorgen maakt.’

De ANVR benadrukt dat de reissector al zo’n 8 maanden bijna volledig stilligt. ‘Het aantal bestemmingen waar je op dit moment nog vakantie kunt vieren (geel reisadvies) is op de vingers van één hand te tellen, want ANVR-reisondernemingen volgen het reisadvies van Buitenlandse Zaken en organiseren dan ook geen reizen naar oranje bestemmingen.’

Sinds half maart geven ANVR aangesloten reisbedrijven in geval van annulering in veel gevallen een voucher met SGR-dekking uit.

‘Er is een stuwmeer aan vouchers die inmiddels zijn uitgegeven door reisondernemingen, huisjesverhuurders, hotels en ook luchtvaartmaatschappijen. Maar, zoals een krant becijfert, van die ruim 3 miljard aan uitgegeven vouchers zijn het alléén de ANVR-Reisvouchers mét SGR-dekking die de consument beschermen.’

Dat geldt niet voor de vouchers die bijvoorbeeld airlines hebben uitgegeven. ‘Ondanks onze verwoede pogingen hier aandacht voor te vragen, bestaat voor hen jammer genoeg nog steeds geen garantiefonds zoals wij dat in de wereld van pakketreizen wel kennen’, zegt Oostdam.

Voor 600 miljoen aan SGR-vouchers
Volgens Oostdam hebben ANVR-reisbedrijven naar schatting voor circa 600 miljoen euro aan SGR-gedekte vouchers uitgegeven.

‘De rest van het bedrag gaat dus om vooral luchtvaartvouchers zonder dekking, waarbij de klant zijn geld gewoon kwijt is in geval van faillissement van de airline. En denk niet dat faillissementen van airlines niet voorkomen; de afgelopen jaren waren dat er zo’n 20. Het zou dus  logischer en beter voor de klant zijn als de claimmaatschappijen zich eerst daar op zouden richten. De consument met een ANVR-Reisvoucher mét SGR-dekking hoeft zich geen zorgen te maken.’

Deel dit artikel