Oostdam: ‘Ik ben verbaasd over positieve CBS-cijfers’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Oostdam: ‘Ik ben verbaasd over positieve CBS-cijfers’

Door: | 8 juli, 2020

ANVR-voorman Frank Oostdam herkent zich op geen enkele manier in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat woensdagochtend meldt dat het vertrouwen van ondernemers in de reisbranche zich flink herstelt.

Volgens het CBS vertrouwen steeds meer ondernemers in Nederland erop dat hun bedrijf de huidige economische malaise overleeft. In de meeste sectoren denkt meer dan de helft van de bedrijven nog langer dan een jaar te blijven bestaan, blijkt uit een CBS-meting in juni. In de reisbranche denkt volgens het CBS 51 procent van de bedrijven dat ze over een jaar nog bestaan. In mei was dat nog maar 10 procent.

‘Mooi als het waar was’
‘Het zou mooi zijn als dat zou was, maar wij horen toch echt andere geluiden’, zegt Oostdam, die erkent verbaasd te zijn over de cijfers. ‘En bovendien, als 51 procent van de ondernemers volgens het CBS positiever is gestemd, dan heeft nog steeds 49 geen vertrouwen in de toekomst. Er zal vast sprake zijn van een trend naar boven, maar voor zo’n grote stijging van 10 naar 51 procent zie ik geen enkele aanleiding. Voorlopig zijn er nog veel bedrijven in de reissector die aan het infuus van de NOW-regeling liggen of aan het infuus van de vouchers.’

Oostdam vermoedt dat het verschil wordt veroorzaakt doordat het CBS een andere definitie hanteert voor de reissector en ook welke bedrijven aan de enquête meedoen.

Een woordvoerder van het CBS laat weten dat vanwege de privacywetgeving niet kan worden gezegd welke bedrijven aan de enquête meedoen. Ook op de vraag of naast reguliere touroperators en reisbureaus bijvoorbeeld Booking.com een van de deelnemende bedrijven aan de enquête is, kan hij daarom geen antwoord geven.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Ton Brinkman

    Ha Frank, er zijn leugens , grote leugens en statistieken! Van wie was die uitspraak ook alweer Mark Twain of Churchill? Ik vertrouw die CBS cijfers ook voor geen meter. Reizen buiten de EU is nog steeds onmogelijk en de afstemming per land wordt onderhand een chaos! Volgens mij moeten wij ons door het CBS geen zand in de ogen laten strooien.

    Hartelijke groet
    Ton Brinkman
    VvKR