Hoe ziet de toekomst van toerisme in het Midden-Oosten er uit? Een conflictregio waar tegelijkertijd ‘the sky the limit is’.
De opmars van het toerisme in de regio lijkt niet te stoppen en dat is ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Zowel door kleine als grote media wordt er uitgebreid aandacht aan besteed. Was die aandacht er jaren geleden vooral voor Dubai, waar wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de woestijn schoten, nu is die aandacht er vooral voor Saoedi-Arabië. Zo valt ook op te maken uit de (kranten)koppen: ‘Riyadh hoopt Europese budgettoeristen te lokken’ (Trouw, augustus 2022), ‘Toerisme Saudi-Arabië bloeit op dankzij christenen’ (cvandaag.nl, juni 2023), ‘Saoedi’s smijten met miljarden om toeristen naar de woestijn te lokken’ (Financieel Dagblad, juli 2022), ‘Saudi-Arabië levert het eerste deel van de futuristische stad Neom op’ (Business Insider Nederland, april 2024) en ‘Europa is toeristen liever kwijt, Saudi-Arabië en Japan smeken erom’ (De Standaard, juli 2024).
Trieste situatie
Met Hilda van der Wel-Gonzalez (medeoprichter/-eigenaar van Avila Reizen) spreken we tijdens TravDay (8 oktober jl.) over het Midden-Oosten. De touroperator biedt er reizen naar verschillende bestemmingen aan, zoals Dubai, Saoedi-Arabië, Egypte, Oman, maar ook Israël en Jordanië, waar toeristen zich nauwelijks meer laten zien. We hebben het over het geweld in de regio, hoe onvoorstelbaar triest de situatie er is voor zoveel mensen en hoe fijn het voor iedereen zou zijn wanneer er snel vrede komt.
Foto: Hilda van der Wel-Gonzalez.
Verschillen per land
De situatie in het Midden-Oosten, varieert volgens Van der Wel-Gonzalez sterk per land, ondanks de voortdurende oorlog. ‘Terwijl sommige toeristische bestemmingen aanzienlijke dalingen in bezoekersaantallen ervaren, blijven andere populaire locaties groeien. Landen die direct door het conflict worden getroffen, zoals Israël, zien een grote afname in het aantal toeristen. Tegelijkertijd blijven toeristische aantallen in andere landen in de regio stabiel. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar conflictgebieden opgeschort. Ondanks de spanningen zetten hotelketens hun operaties voort en houden hun deuren open, zelfs in de zwaarst getroffen regio’s.’
Why not?
Hoe ervaart Van der Well-Gonzalez ‘the sky is the limit’ in het Midden-Oosten? Wordt het steeds gekker? Kan er steeds meer? Zij zegt: ‘Saudi-Arabië is absoluut een topbestemming in het luxe segment. Je hebt er alle grote merken, zoals Ritz-Carlton, Six Senses, Sportage en andere ketens, waar je astronomische bedragen per nacht betaalt. Luxe wordt herboren in Saudi-Arabië. Maar ook in andere bestemmingen in het Midden-Oosten gaan de ontwikkelingen razendsnel en blijven de boekingen goed lopen. Denk aan Oman, Dubai, Abu Dhabi. In deze landen kan je genieten van een next level niveau van luxe.’ In de toekomst verwacht Van der Well-Gonzalez alleen nog maar meer Midden-Oosten aan te bieden. ‘De landen die we al aanbieden, blijven we uitbreiden. Denk aan Egypte met mooie Nijl-cruises, maar ook Saoedi-Arabië, Oman, Abu Dhabi en Dubai. Als je een klant hebt die echt van luxe houdt? Dan zou ik zeggen: ga naar het Midden-Oosten. Why not?’
Dit artikel komt uit de Top 50 van 2024. Lees hieronder de volledige editie gratis online.