
De stijging van de luchthaventarieven op Schiphol met 41 procent in 2025 is buiten elke proportie. Zeker omdat in de afgelopen drie jaar de tarieven al met bijna 40 procent zijn gestegen. Dat zegt Marcel de Nooijer, CEO van Transavia, op LinkedIn.
‘Schiphol lijkt daarmee de duurste luchthaven binnen de Europese Unie te willen worden. We hebben onderbouwde argumenten aangedragen bij Schiphol in onze zienswijze tijdens het zogeheten consultatieproces voor luchtvaartmaatschappijen, maar net als voorgaande keren lijkt het erop dat daar inhoudelijk niet iets materieels mee gebeurt. Het hebben van een consultatieproces lijkt daarmee voor Transavia zijn doel te missen.’
Schiphol maakte afgelopen week bekend dat de havengelden in drie jaar in totaal met 37 procent stijgen. De tarieven stijgen in 2025 met 41 procent, in 2026 met 5 procent en dalen in 2027 met 7,5 procent.
Het gaat hierbij om kosten die luchtvaartmaatschappijen aan een luchthaven betalen voor het gebruik van de faciliteiten, zoals het landen, parkeren en opstijgen van vliegtuigen.
Deze kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het gewicht van het toestel, het aantal passagiers en het geluidsniveau van het vliegtuig, legt De Nooijer uit. Tariefdifferentiatie wordt soms toegepast om luchtvaartmaatschappijen te stimuleren stillere en zuinigere vliegtuigen tegen lagere tarieven in te zetten.
‘De hoogte van de nieuwe tariefstijgingen in de nacht zijn buiten elke redelijkheid. Het landen in de nacht wordt nu vele malen duurder dan in de voorgaande tariefperiode terwijl Transavia juist de nieuwste stillere vliegtuigen wil gebruiken en vliegen toegankelijk wil houden. Dat raakt een ‘home-based carrier’ als Transavia hard, terwijl juist wordt ingezet op vlootvernieuwing. Dat zou beloond en aangemoedigd moeten worden in plaats van worden bestraft’, zegt De Nooijer.
‘Ik begrijp dat er geïnvesteerd moet worden in de luchthaven, maar deze investeringsagenda is simpelweg te ambitieus. Er bestaat daarbij grote zorg dat de projecten niet tijdig worden opgeleverd en nog duurder gaan uitpakken, zoals het verleden helaas heeft aangetoond. Daarom roepen we Schiphol op de prijzen aan te passen naar eerlijke tarieven, kritisch te kijken naar de investeringsagenda inclusief de maakbaarheid ervan en via meer dan aangekondigd eigen middelen bijdragen om de tariefstijging te dempen.’
Eerder liet topvrouw Marjan Rintel van KLM weten dat Schiphol de op één na duurste luchthaven van Europa wordt nu zij haar tarieven in het komende jaar met 41 procent verhoogt. Volgens Rintel schuift Schiphol extra kosten van tegenvallers en budgetoverschrijdingen voor een groot deel af op de reiziger.
Schiphol wil de opbrengst van de hogere havengelden gebruiken om de noodzakelijke investeringen te doen in goede infrastructuur, betere dienstverlening aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen en verbeterde arbeidsomstandigheden mogelijk te maken. De komende vijf jaar wil Schiphol 6 miljard euro in de luchthaven investeren. Om de stijging van de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen te dempen, levert Schiphol zelf een vrijwillige bijdrage van 100 miljoen euro, aldus de luchthaven. (Foto Transavia).