Kroatië: ‘Nederland zit fout met reisadvies’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Kroatië: ‘Nederland zit fout met reisadvies’

Door: | 28 juli, 2020

De directeur van het Kroatische Instituut voor Volksgezondheid, Krunoslav Capak, zegt dat Nederland over voldoende gedetailleerde informatie beschikt om de coronasituatie in Kroatië goed te kunnen beoordelen. Hij zegt te hopen dat Nederland het land snel weer van de ‘oranje lijst’ afhaalt.

Dat meldt The Dubrovnik Times. Capak reageert namens de Kroatische regering op het feit dat Nederland voor heel Kroatië het reisadvies oranje (alleen noodzakelijke reizen) heeft gegeven. Het argument van Nederland is dat Kroatië onvoldoende informatie heeft gegeven om een reisadvies op regioniveau te geven.

Dat klopt niet, zegt Capak.
‘Dat Kroatië Nederland niet genoeg gegevens heeft verstrekt om de situatie in Kroatië in detail te beoordelen is volkomen onjuist’, zegt hij.

Capak legde uit hoe gegevens over nieuwe coronabesmettingen in de EU worden uitgewisseld.

‘We sturen geen gegevens rechtstreeks naar Nederland, tenzij het daarom vraagt, net zoals Nederland niet rechtstreeks gegevens naar ons stuurt. De EU heeft een eigen bureau, het ECDC (European Office for Disease Prevention and Control), waar ieder land gestructureerde gegevens naartoe stuurt. We sturen deze elke dag. We zijn een van de meest strikte landen, volgens de wereld gezondheidsorganisatie (WHO) en het ECDC.’

Capak: ‘Nederland heeft ons op die oranje lijst gezet en ik hoop dat ze ons er binnen een paar dagen van af zullen halen.’ (Foto Shutterstock)

Deel dit artikel

Reacties

 1. Patrick Laarhoven

  Zoals gezegd, de cijfers haalt men van EDC. 14 daags gemiddelde nieuwe besmettingen per 100000 boven de 20 en het land gaat op oranje.

  Kroatië staat op 27 en krijgt dus oranje. Net als Bulgarije, Spanje, België.

  Zo simpel is het

  Nederland zit op 13 overigens

  • Ton de Liefde

   inmiddels staat Kroatië op 29 en Nederland op 44. Heel Nederland in quarantaine?
   Op de site van Kroatië kun je prima de geografische situatie zien (koronavirus.hr/en). Als je rekening houdt met de bevolkings aantallen zijn alleen Split en Osijek/vukovar echte probleemgebieden. Als men in België, Spanje en Frankrijk alleen sommige gebieden oranje verklaart zou dat voor Kroatië ook moeten. Zo simpel is het, de gegevens zijn er.

 2. Thomas

  Wij zijn na 4 dagen vertrokken omdat het oranje werd geheel onterecht en kregen advies als het mogelijk is met de auto het land te verlaten sorry maar onze vakantie is goed verziekt iets waar je zolang naar uitkijkt de regels in Kroatië worden nagekomen en ze hebben minder besmettingen in heel Kroatië dan in onze regio en dan op oranje gooien echt absurd en we zijn goed genaaid

  • Ljiljana

   Onze vakantie naar Istrië is ook verpest. Een deel van Istrië behoort tot Slovenië dat stukje is geel terwijl de rest van de schiereiland oranje werd verklaard. Ik denk hier meer aan het spel is (opkrikken van de gestorte economie door eigen volk zoveel mogelijk thuis te laten zitten).

 3. Dennis

  Wij komen net terug van camping lanterna. Ik voelde me idd in Kroatië veiliger dan in Nederland.

  In Kroatië houd men zich aan de afspraken, in Nederland hebben teveel mensen schijt aan de regels die worden gevraagd van ons.

  Tis gewoon weg schandalig dat in Nederland 1000 besmettingen in 1 week erbij komen en Nederland nogsteeds op knalgeel staat. Gooi eerst zelf de grenzen maar dicht…..

 4. Dennis C

  Nou ik ben van de week toch gewoon gegaan en ben blij toe heerlijk rustig en in Noord-Holland zijn velen malen meer besmetting dan hier

  • Moon

   Ik hou al maanden nauwkeurig de corona update van Kroatië in de gaten, en heb nog nooit 1 moment gehad dat ik me niet veilig voelde om te gaan. Nederland vindt ik persoonlijk minder strikt met de regels omgaan en kunnen op dit gebied nog wat van Kroatië leren. Doordat Nederland code oranje heeft afgegeven waren wij gedwongen onze reis te annuleren, die wij al veruit voor de coronacrisis hadden geboekt. We hadden geen keus omdat 2 weken thuisquarantaine zou betekenen dat mijn zoon niet naar school mag en mijn partner niet mag werken. Ik ben en blijf van mening dat het niet uitmaakt waar je bent zolang je je maar aan de regels houdt. Ik weet niet waarom Nederland dit heeft besloten want als ik alle informatie kan vinden, geloof ik niet dat Nederland dit niet kan. Ik geloof niet in complottheorieën maar heb hier toch een naar onderbuikgevoel bij…

 5. Esther

  Nederland stelt het verplicht dragen van mondkapjes uit. In Kroatië draagt men al de kapjes in supermarkten, op terrassen en andere drukke plekken. Kunnen we hier een voorbeeld aannemen. Verder is het besluit om een land op geel of oranje te zetren nogal willekeurig: UK zet Spanje op oranje, wij niet. Nld zet Kroatië op oranje, UK niet. Zou t virus onderscheid maken in land van herkomst?????

 6. marga

  Het is niet normaal dat ze code oranje hebben ze zijn hier letten hier beter op dan in Nederland wij blijven

  • Anne

   Ik ben in Istrie en voel ik mij veiliger dan in Nederland. In supermarkt, op straat, op het strand in de restaurants houd iedereen rekening met voorgeschreven regels.
   De totale cijfers besmete en dode zijn vele malen lager dan in Nederland.
   Code oranje onterecht !!!

 7. Tiny

  Volkomen onterecht dat heel Kroatië op code oranje is gezet.
  Ik was in Istrië en het was er veilig en niet druk en men hield zich aan de mondkapjes enz…deze mensen hebben toeristen nodig dus geef hun deze bron van inkomsten ook…!!!!