Investeerder doet bod op Scandinavië-tak van Thomas Cook - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Investeerder doet bod op Scandinavië-tak van Thomas Cook

Door: | 23 mei, 2019

Investeerder Triton Partners heeft een bod gedaan op de touroperators en airlines van Thomas Cook in Scandinavië. Eerdere berichten hierover in diverse Britse media zijn donderdag in de namiddag door het concern bevestigd.

In een korte verklaring heeft Thomas Cook Group bevestigd een ‘ongevraagd voorlopig bod’ te hebben ontvangen van de strategische belegger Triton Partners voor zijn Noord-Europese activiteiten. Het bod geldt zowel voor de touroperator-activiteiten met de labels Ving, Spies, Tjaereborg en Globetrotter, als voor de luchtvaartmaatschappijen in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Over de hoogte van het bod wordt niets gezegd.

Sunweb
Triton is geen onbekende in de reiswereld. De Scandinavisch-Duitse durfinvesteerder heeft eind vorig jaar een meerderheidsbelang in Sunweb genomen.

Verklaring
Thomas Cook zegt in de korte verklaring het bod te gaan bestuderen. Het bedrijf wijst erop dat er sinds februari, toen de airline-tak te koop werd gezet, veel belangstelling is. ‘We hebben al diverse aanbiedingen ontvangen, zowel voor de hele airline-tak als voor onderdelen ervan.’
Het bedrijf laat weten dat nog niet zeker is dat het bod van Triton wordt geaccepteerd. Als het nodig is, worden in een later stadium nadere mededelingen gedaan.

Volgens de recent gepubliceerde halfjaarcijfers behaalde de Noord-Europese tak van Thomas Cook in de eerste zes maanden van het jaar een omzet van 547 miljoen pond, ofwel 620 miljoen euro. Dit komt overeen met ongeveer een kwart van de totale omzet van het  touroperatorbedrijf.
De koers van het aandeel Thomas Cook, die donderdag eerder al enigszins was gestabiliseerd na de diepe daling in de afgelopen dagen, ging na de mededeling op de beurs van Londen omhoog richting 13 pence.

Beursanalisten
Thomas Cook Group houdt beursanalisten de laatste dagen behoorlijk bezig. Na het recordverlies in de eerste helft van het huidige boekjaar, dat het gevolg was van een hoger seizoenverlies (vooral vanwege de eenmalige afschrijving van 1,1 miljard pond op de Britse touroperator Mytravel, overgenomen in 2007) en de negatieve beoordeling door Citigroup na het bekend worden van de cijfers, daalde de waarde van het aandeel Thomas Cook in de UK maandag tot 8,33 pence. Dit was het laagste niveau sinds november 2011.

Vertrouwen
De meeste aandelenhandelaars lijken vooral af te wachten en adviseerden eerder op de dag het aandeel vast te houden. Twee analisten adviseren zelfs om nu aandelen Thomas Cook te kopen, in de verwachting dat de koers weer gaat stijgen.
Een adviseur van Jupiter Asset Management omschrijft de nieuwe extra kredietlimiet van 300 miljoen pond (343 miljoen euro) voor het komende winterseizoen als een teken van vertrouwen van de banken, meldt het Duitse FVW.
Morgan Stanley verwacht volgens het blad een succesvolle verkoop van de eigen luchtvaartmaatschappij van Thomas Cook, die volgens de prognose van de bank tot 1,3 miljard pond zou kunnen opbrengen.
Kredietbeoordelaars S&P en Fitch lieten eerder op de donderdag weten hun beoordeling te hebben verlaagd naar CCC+. Zij betwijfelen of het reisbedrijf zijn schulden kan voldoen als de airlinetak onverhoopt niet wordt verkocht.

Brexit
Volgens analisten heeft Thomas Cook ook veel te maken met invloeden van buitenaf, zoals de onzekerheid rond de Brexit, die vooral in de UK leidt tot terughoudendheid bij vakantieklanten. Ook is de vraag of het bedrijf zijn airline-tak tegen de beoogde prijs kan verkopen, in combinatie met de waardevolle slots, nu aspirant-kopers weten dat er druk op de ketel staat.

Opbrengst
CEO Peter Fankhauser benadrukt dat de groep voldoende financiële middelen heeft voor de komende winter. ‘De verkoop verloopt in vergelijking met de totale markt niet slecht en onze hotelconcepten doen het goed bij onze klanten.’ Met de opbrengst van de verkoop van de airline-tak kan het concern het grootste deel van zijn schulden aflossen en zijn hotelportfolio verder uitbouwen. Fankhauser liet eerder al weten bij de verkoop niet over één nacht ijs te gaan en een normale opbrengst te willen realiseren.

(Visited 597 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel