FTI Touristik krijgt overbruggingskrediet van overheid en bank - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

FTI Touristik krijgt overbruggingskrediet van overheid en bank

Door: | 3 april, 2020

Het Duitse FTI Touristik krijgt een overbruggingskrediet van de landelijke overheid en de deelstaat Beieren. Dat heeft het familiebedrijf uit München vrijdag bekendgemaakt. Het afgesproken bedrag werd niet genoemd.

FTI is na TUI en DER Touristik in omvang de derde touroperator van Europa, met een jaarlijkse omzet van 4,2 miljard euro. FTI is sinds 2016 ook gericht actief op de Nederlandse markt.
Vanwege de corona-crisis en de wereldwijde reisstop had het concern, dat is opgericht en wordt geleid door Dietmar Gunz, de reizen tot 30 april al geannuleerd.

Huisbank Unicredit heeft al ingestemd met de afgesproken oplossing, zegt FTI. Voor veel bedrijven die hulp zoeken, is dit de grootste hindernis, aangezien de huisbank meestal een vijfde van de overeengekomen staatslening moet garanderen, schrijft het Duitse Handelsblatt.

Bovendien stroomt er volgens de krant vers geld van het privévermogen van de aandeelhouders naar het reisbedrijf in München. Het bedrijf is voor circa tweederde eigendom van Dietmar Gunz en zijn vrouw Roula Jouny en een derde is in handen van de Egyptische miljardair Samih Sawiris.

‘Na een grote inspanning om 65.000 passagiers naar huis te halen, kijken we nu weer vooruit’, zegt oprichter Dietmar Gunz in een verklaring op de website van FTI. Hij spreekt van ‘immense menselijke, organisatorische en economische uitdagingen’, waarvoor het bedrijf zich als gevolg van de corona-crisis gesteld ziet.

Ralph Schiller, managing director van FTI Group, zegt dat het bedrijf er alles aan doet om fit te blijven en ervoor te zorgen dat klanten en reisagenten straks, na april, over een uitgebreid reisaanbod kunnen beschikken.
Zodra de reiswaarschuwing voor de bestemmingen wordt ingetrokken, wil FTI samen met hotels en andere partners zo gauw mogelijk terugkeren naar de normale situatie.

Reizen voor zomer 2020 zijn bij FTI gewoon boekbaar. Het aanbod voor de herfst wordt uitgebreid en het aanbod voor winter 2020/21 wordt geoptimaliseerd. ‘We willen hiermee klaar zijn  voor de grote vraag naar vakanties, die zeker komen gaat. We bouwen ons aanbod voor zomer 2020 flexibel op, zodat we veel aanbod hebben als de corona-crisis sneller dan verwacht ten einde is.’

FTI heeft een ‘zorgeloos omboeken’ actie, waarbij gasten hun geplande vakantie kunnen omboeken naar een latere datum, tot in het winterseizoen van 2020/21. Het gaat hierbij om boekingen met vertrek tussen 1 april en 30 juni 2020. De uiterste terugreis van de ‘nieuwe’ vakantie moet voor 30 april 2021 liggen.

Eind 2019 werd bekend dat een staatsbedrijf van Abu Dhabi 100 miljoen euro in de FTI Group zou investeren. De investering is bedoeld om meer gasten vanuit diverse markten naar de bestemming te brengen. Dat plan is volgens FTI nog niet van tafel.

Foto: FTI-oprichter en CEO Dietmar Gunz (Foto FTI)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel