Duitsland herziet systeem reisadviezen - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

1 Reactie

Duitsland herziet systeem reisadviezen

Door: | 1 oktober, 2020

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, zoals eerder aangekondigd, een nieuw systeem van reisadviezen geïntroduceerd.

De algemene reiswaarschuwing voor meer dan 160 landen buiten de Europese Unie en het Schengengebied wordt vervangen door een genuanceerder systeem. Vanaf nu wordt elk land individueel beoordeeld. Dat betekent dat alleen voor expliciete risicogebieden nog een reiswaarschuwing wordt gegeven. Voor andere landen worden reizen alleen nog ontraden.

Duitse media waarschuwen echter voor al te veel optimisme over het hervatten van verre reizen, mede doordat de situatie ter plaatse snel kan veranderen. Voor de vakantieganger verandert er nauwelijks iets.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, vaardigde op 17 maart een algemeen reisverbod (Reisewarnung) uit nadat vanwege de corona-pandemie wereldwijd landsgrenzen werden gesloten, vliegverbindingen werden gestopt en tienduizenden Duitsers in het buitenland vastzaten.
De waarschuwing werd op 15 juni voor de meeste Europese landen alweer opgeheven. Voor 160 landen buiten Europa bleef de algemene regeling van kracht.

Dit systeem, waarbij de betrokken 160 landen over één kam werden geschoren, is nu vervangen door een genuanceerder systeem.
Volgens het nieuwe systeem, dat per 1 oktober van kracht is, geldt nu voor 75 landen geen reiswaarschuwing meer.

Er zijn nu drie categorieën.
De reiswaarschuwing. Deze wordt alleen afgegeven voor landen die de afgelopen zeven dagen de limiet van 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners hebben overschreden. Dit geldt momenteel volledig voor 123 landen en gedeeltelijk voor 15.

Het afraden van reizen (ook wel ‘reiswaarschuwing light’ genoemd). Reizen wordt niet aanbevolen voor ongeveer 50 andere landen, ongeacht de infectiesituatie. De reden: er zijn nog steeds inreisbeperkingen of een uitreisverbod in de EU. Tot deze groep landen behoort bijvoorbeeld de populaire winterbestemming Thailand, waar nauwelijks coronabesmettingen voorkomen, maar waar buitenlandse toeristen vooralsnog niet welkom zijn.

Geen waarschuwing. Onder de streep blijven momenteel niet veel landen over waarvoor geen waarschuwing of ontradend reisadvies geldt. Dat komt vooral omdat er momenteel om de paar dagen nieuwe reiswaarschuwingen in Europa worden toegevoegd of aangepast.

Overigens staat Nederland, met de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, bij Duitsland op de lijst van risicolanden. Ook heel België en het grootste deel van Frankrijk gelden voor Duitsers als risicogebied.

Deskundigen in Duitsland waarschuwen vooralsnog voor al te veel optimisme. De lokale situatie op bestemmingen en daarmee het reisadvies kunnen snel veranderen, waardoor een bestemming tot risicogebied wordt bestempeld.
Wel wordt de nieuwe manier van werken als belangrijke eerste stap gezien.

Overigens is ook in Duitsland een reiswaarschuwing (Reisewarnung) geen uitdrukkelijk verbod, maar deze heeft wel een afschrikwekkende werking op reizigers. (Foto Shutterstock)

Deel dit artikel

Reacties

  1. Nu Nederland nog. Het is 1 voor twaalf.
    Herziening voor Canarische Eilanden/Egypte? Hoe is de situatie en hoe ontwikkelt die zich?

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.