‘Coronacrisis dwingt Europese landen meer samen te werken’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

1 Reactie

‘Coronacrisis dwingt Europese landen meer samen te werken’

Door: | 14 september, 2020

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft lang naar Griekenland gekeken voordat uiteindelijk werd besloten het reisadvies voor de Griekse eilanden te veranderen naar kleurcode oranje.

‘Het RIVM is daar leidend in. We hebben nog geprobeerd of we sommige delen van Griekenland konden uitsluiten. Dat is ook gelukt, je kunt nog steeds naar het vasteland van Griekenland’, stelde Dirk Jan Nieuwenhuis, directeur consulaire afdeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op Radio 1, waar hij reageerde op de roep om meer genuanceerde reisadviezen.

Het feit dat de Griekse overheid zijn eigen burgers adviseert bij terugkomst van de eilanden (vrijwillig) in thuisquarantaine te gaan, heeft een rol gespeeld bij de afweging van BZ, stelde Nieuwenhuis, die afgelopen vrijdag namens het ministerie de petitie met ruim 10.000 handtekeningen van de reisbranche in ontvangst nam.

‘Op veel eilanden is maar weinig testcapaciteit. Burgers worden getest bij terugkomst op het vasteland en daardoor zijn de cijfers over individuele eilanden ook minder betrouwbaar, omdat die mensen worden geregistreerd als coronapositief op het moment dat ze weer op het vasteland zijn.’

Overleg
Op de vraag waarom er zoveel verschillende reisadviezen in de EU zijn, stelde Nieuwenhuis: ‘We hebben wel overlegd met de landen om ons heen, maar volksgezondheid en de grenzen zijn een nationale bevoegdheid. Dat hebben we zo afgesproken in Europa. Maar we zien wel dat deze ongekende coronacrisis ons dwingt om meer met elkaar samen te werken en af te stemmen op dat gebied. Dus we hebben wel contact met de Duitsers, met de Engelsen, de Belgen en met de Scandinavische landen over hun reisadviezen. Maar uiteindelijk blijft het een nationale afweging van iedere overheid wat deze aan zijn burgers adviseert. En de reispatronen zijn misschien verschillend. Degenen die terugkomen van vakantie met een coronabesmetting, ook één van onze indicatoren, kunnen ook per Europees land verschillen. Daarom nemen overheden zelf nationaal die beslissing.’

Volgens Nieuwenhuis wordt de reisbranche vooraf ingelicht voordat een nieuw reisadvies op de website van BZ bekend wordt gemaakt, zodat deze zich kan voorbereiden. ‘We proberen dat meestal zo’n 12 uur van tevoren te doen, afhankelijk hoe de situatie in een land is. Als de besmettingen heel snel oplopen, dan moeten we ook snel het publiek daarover informeren We
hebben goede afspraken daarover met de reisbranche, maar we zijn wel de brenger van slecht nieuws.’

Duitsland
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde recent aan dat het per 1 oktober stopt met de wereldwijde reiswaarschuwing voor 160 landen en de situatie per bestemming wil beoordelen.

Op de vraag of coulanter met reisadviezen wordt omgesprongen en of er dan veel gaat veranderen, zegt Nieuwenhuis:
‘Dat is niet helemaal zo. In Duitsland is het advies voor alle burgers om niet buiten Europa te reizen. Dat gaan ze na 1 oktober verfijnen, in die zin dat er niet meer een generaal advies is om niet buiten Europa te reizen. Dan wordt specifiek per land gekeken waar het veilig is en waar niet. Daarover is ook afstemming in Europa, dat we gezamenlijk die landen identificeren wel je wel en niet naartoe kan. Maar voorlopig blijft het voor heel veel landen buiten Europa onveilig om naartoe te reizen. Ook voor Duitse burgers.’ (Foto Shutterstock)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Annemiek

    Erg zwakke uitleg, waarbij er helemaal niet gekeken wordt naar de situatie in Nederland en de mentaliteit van de reizigers. Ik heb het gevoel dat ik voor niets naar Den Haag ben gegaan…..

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.