Column: Trump start zijn verkiezingscampagne - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Trump start zijn verkiezingscampagne

Door: | 12 maart, 2020

Het besluit van de Amerikaanse president Trump om voor 30 dagen de grenzen te sluiten voor bezoekers van de Schengen-landen kan wat mij betreft niet los worden gezien van de komende presidentsverkiezingen in de VS.

Het besluit, dat Trump per decreet heeft genomen en waarvoor hij geen goedkeuring van de Senaat nodig had, past in zijn manier van handelen zoals we inmiddels zijn gewend. Die kenmerkt zich door spierballentaal, weinig visie en het gedrag van een olifant in een porseleinkast.

De toon van het filmpje vanuit de Oval Office, waarin Trump zijn aankondiging donderdagnacht deed, klinkt als een oorlogsverklaring. De Europese landen hebben het coronavirus niet goed bestreden en nu zal hij het wel even zelf doen.
‘Ik zal nooit aarzelen om de nodige maatregelen te nemen’, zei Trump vechtlustig.

De stap past in het motto van Trump: America First. Zijn besluit speelt in op de altijd latent aanwezige xenofobie bij veel Amerikanen, die ‘vreemdelingen’ overal de schuld van geven. Niet voor niets sprak Trump van ‘een buitenlands virus’.
Het isolationisme is weer helemaal terug in de VS, voor zover het al niet terug was.
Zijn rigoureuze stap, genomen zonder overleg met de Europese partners, dient puur een binnenlands politiek doel.

Dat hij met zijn spierballenbesluit de Europese economie in het algemeen en de reissector in het bijzonder schade toebrengt, zal hem kennelijk worst wezen. Hoewel ook het inkomend toerisme in de VS zelf ongetwijfeld een forse deuk zal oplopen. Op die manier richt de angst voor het virus meer schade aan dan het virus zelf.

Trump belooft steun aan bedrijven in de VS die door het virus worden getroffen. Dus in het binnenland paaien, en tegelijk hard trappen naar het buitenland. Ook dit is een beproefde strategie bij een interne politieke strijd.

Kortom, het achterliggende doel van zijn besluit is gericht op dinsdag 3 november 2020. Op die dag worden de 59-ste Amerikaanse presidentsverkiezingen gehouden. Trump heeft zich voor de tweede keer verkiesbaar gesteld. Zijn ‘daadkracht’ zal veel Amerikaanse kiezers van Republikeinse zijde ongetwijfeld aanspreken. Of is Trump gewoon bang om zelf besmet te raken?

Deel dit artikel