Column: kapers op de kust - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: kapers op de kust

Door: | 18 juni, 2018

De vakantie komt er weer aan en daarmee ook het vakantiegeld. Naar schatting ontvangen Nederlanders in mei en juni een bedrag van 15 tot 20 miljard euro aan vakantiegeld. Geen kattenpis, om zo te zeggen. Geen wonder dus dat er veel kapers op de kust zijn. Aasgieren uit andere sectoren dan de reisbranche willen maar al te graag een graantje meepikken.

De hele maand mei hoorde ik al radio-spots van Evi van Lanschot, die luisteraars aanspoort meer online te beleggen. De spot eindigt met de oproep om nu te beginnen met beleggen, om te beginnen met je vakantiegeld.
De Mediamarkt houdt elk jaar in mei een speciale kortingsactie, de Vakantie Gekte, om consumenten hun vakantiegeld uit de zak te kloppen. Dit jaar hoorde ik de kreet voorbijkomen: ‘Uren in de file staan op de Route du Soleil? Je lijkt wel gek, ga naar Mediamarkt.’
Nou heeft Mediamarkt dit jaar de pech dat Nederland niet meedoet aan het wk voetbal in Rusland. Anders zou het vakantiegeld massaal worden besteed aan breder-dan-breedbeeld televisies en zouden boekingen worden uitgesteld tot het moment dat het Nederlandse team zou zijn uitgeschakeld. Daarvan heeft de reisbranche dit jaar geen last.

Uit onderzoek van ING Bank bleek in voorgaande jaren dat slechts vier op de tien mensen het jaarlijkse vakantiegeld ook daadwerkelijk aan vakantie besteedt. Een groot deel wordt besteed om schulden af te lossen. Een recente poster van Loesje speelt daarop in: ‘De reddingssloep met geld komt weer binnen.’
Veel vakantiegeld wordt gebruikt om te sparen (zegt ING Bank die er uiteraard belang bij heeft dat er wordt gespaard) of het gaat ‘op de grote hoop’.

Een grote beddenverkoper adverteert met de slogan: ‘Bedenk goed wat je met je vakantiegeld doet.’ Met daarbij afbeeldingen van kale bedden. De advertentie is bijna compleet, wat mij betreft. Er ontbreekt alleen nog een hotelkamer rond dat bed en een balkon met uitzicht op een tropisch strand.
Corendon, dat begin mei al zijn Vakantiegeld Voordeel Weken had, lijkt (onbedoeld) terug te slaan. Gasten van het nieuwe Corendon Village Hotel bij Schiphol, die lekker op hun Corendon-bed hebben geslapen, kunnen dat bed kopen in de online Corendon shop. Dat zal ze leren, die aasgieren…

theo.de.reus@travmagazine.nl

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel