Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: het nut van een visum

Door: | 7 april, 2017

Lang geleden bracht ik een bezoek aan Zanzibar. Air Tanzania had een groot uitgevallen Cessna ingezet, waarmee we samen met drie andere passagiers richting Zanzibar dwarrelden. Een onvergetelijke vlucht, met uitzicht op een zee met wisselende kleuren blauw.

Na de landing op Zanzibar begaven we ons naar de douane. Nou ja, douane. Achter een beschilderd olievat dat als balie dienst deed, stond een breed lachende man in een gekleurd Hawaii-shirt. Hij informeerde of we een goede vlucht hadden gehad, keurde onze koffers nauwelijks een blik waardig en vroeg 25 dollar visumkosten per persoon. De stapel dollars die ik hem overhandigde, verdween in de borstzak van zijn overhemd. Daarna sloeg hij me joviaal op de schouder: welcome to Zanzibar…! Terwijl we doorliepen richting bus bedacht ik dat hij ongetwijfeld een leuke avond zou hebben in de kroeg, met de verse toeristendollars.

Toegang
Sinds die tijd ben ik harder gaan twijfelen aan het nut van een visum. Als vakantieganger heb ik daarvan nog nooit het nut ingezien. Behalve dan dat sommige landen je de toegang weigeren als je geen visum hebt. In mijn ogen is een visum iets waar je veel onnodige moeite voor moet doen (bij een ambassade in Den Haag of in een lange rij op de luchthaven), met als doel het spekken van de staatskas van het te bezoeken land.
Als argument wordt aangevoerd dat landen willen voorkomen dat bezoekers langer dan een bepaalde periode, voor toeristen vaak maximaal drie maanden, in hun land verblijven. Als dat de reden is, dan volstaat wat mij betreft een simpel stempel in het paspoort bij binnenkomst van het land, met datum van entree.

Uitstel
Veel landen zien toeristen echter als een melkkoe. Egypte is zo’n land, jammer genoeg. Terwijl het toerisme opkrabbelt (ruim 40 procent plus afgelopen winter), wil de regering een extra drempel opwerpen door de kosten voor een visum met 140 procent te verhogen van 25 naar 60 dollar.
Dat was althans het nieuws eerder dit jaar, afkomstig van de vestiging van het Egyptisch Verkeersbureau in Brussel. Op de ITB in Berlijn liet de Egyptische minister van Toerisme, Yehia Rashed, echter weten dat hij niets wilde doen dat het toerisme naar zijn land zou belemmeren. De verhoging van de visumkosten zou worden uitgesteld.

Over dat uitstel is al langer verwarring. De visumkosten zouden aanvankelijk in maart dit jaar omhooggaan, maar dat werd uitgesteld naar 1 juli dit jaar. Bedoelt de minister dit als hij van uitstel spreekt? In Duitse media wordt al optimistisch gemeld dat de verhoging van de baan is. De 60 dollar geldt alleen voor herhaalbezoekers die een multiple-entry visum nodig hebben.
Nederlandse touroperators weten echter nog van niets. Ook bij de Egyptische ambassade in Den Haag is nog niets bekend, meldt Dave Kroet van Visum Centrale desgevraagd. Eén ding is duidelijk, er is nog veel onduidelijk.

theo.de.reus@travmagazine.nl

(Visited 433 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel