
Wie gaat er nog naar het reisbureau als je online kan boeken? Deze triggerende kop kwam ik vorige week tegen boven een artikel op de website van RTL Nieuws. Bij nadere beschouwing bleek dat het artikel eronder dateert van 26 juli 2018. Oud nieuws dus.
De kop op zich is ook al geen nieuws, al doet RTL wel zijn best er nieuws van te maken door hardop de vraag te stellen: ‘Heeft het fysieke reisbureau nog wel een toekomst?’. Spoiler alert: de conclusie van het verhaal is dat de klant een weekendje weg zelf wel boekt, maar dat voor een ingewikkelde reis naar Noord-Korea (om maar wat te noemen) advies van een deskundige (reisbureau, ZRA) wordt ingeroepen. Een mooie opendeur-conclusie van inmiddels zeven jaar oud.
Inmiddels zijn we dus een aantal jaar verder. De Telegraaf kopte laatst heel ander nieuws: ‘Reisbureaus zijn terug van weggeweest’. Dat is volgens de krant te danken aan Gen Z, jongeren die zijn geboren tussen 1997 en 2012.
Overigens kwam persbureau Reuters kort daarvoor al met het nieuws dat Gen Z de redding voor het fysieke reisbureau is. Het bericht werd wereldwijd opgepakt.
Gen Z is opgegroeid met internet en heeft apps en sociale media in zijn leven geïntegreerd, zeggen deskundigen die ervoor hebben doorgeleerd. Om die reden wordt Gen Z ook wel aangeduid als Generatie Zombie, omdat deze doelgroep altijd over zijn telefoon is gebogen en uitsluitend communiceert via de mobiel. Als er dus één doelgroep is die zijn vakantie online boekt, is het Gen Z wel. Zou je denken.
Nee dus. Volgens de deskundigen is deze patatgeneratie de redding van het reisbureau. Online boeken zou voor deze verwende doelgroep namelijk te veel keuzestress opleveren. Er schijnt sprake te zijn van een nieuwe trend. Wanneer Gen Z een reis op Instagram of TikTok ziet die te ingewikkeld is om zelf te boeken, wordt meteen een reisspecialist ingeschakeld om precies datgene te regelen dat helemaal ’Insta’ is. Want er moeten wel mooie selfies gemaakt worden om het thuisfront jaloers te maken.
De strekking van het verhaal: een weekendje Mallorca boeken deze jongeren zelf wel, maar voor een ingewikkelde reis gaan ze naar het reisbureau. In zeven jaar tijd is er dus weinig veranderd. (Foto Shutterstock).
Deze column verscheen eerder in TravMagazine #3, van 5 maart 2025.
Geef een reactie