Het aantal boekingen in de maand augustus dit jaar heeft een minimale groei laten zien. Volgens cijfers van de ANVR-GFK boekingsstatistiek was sprake van een groei van 1 procent.
De maand ervoor was nog sprake van een kleine terugval. Dat betekent dat de markt zich stabiliseert op een niveau dat goed vergelijkbaar is met 2019, zegt de ANVR.
Het gaat hier om aantal geboekte reizen, benadrukt de ANVR. In euro´s is sprake van een flinke stijging vanwege op de hogere prijzen.
De boektermijn liep in augustus wel terug naar 75 dagen, ten opzichte van vorig jaar. Er werd dus minder ver vooruit geboekt. Dat is vooral te zien bij Noord-Amerika en Afrika. In beide gevallen nam ook het totaal aantal gemaakte boekingen af. Het is dus mogelijk dat verder gelegen boekingen nog (later) komen.
Het aantal boekingen buiten Europa (ICA) bleef steken op 16 procent. Afgezien van de maand februari is het aandeel verre reizen dit jaar gelijk of lager dan in 2023. De klant gaat in 2024 per saldo iets meer op reis, een plus van 4 procent, maar deze groei zit vooral in de Europese bestemmingen.
Bij de Europese bestemmingen zijn er Spanje dubbele cijfers voor Spanje (plus 11 procent), Italië ( plus 16 procent) en het VK/Ierland (plus 13 procent).
De Scandinavische landen noteerden een terugval, met Zweden (min 22 procent) als uitschieter.
In Azië is Indonesië inmiddels volledig terug op de pré-covid aantallen. Curaçao boekte vorig jaar in augustus en september all-time high boekingsaantallen. Dat is dit jaar niet het geval. Wel is een flinke groei van Bonaire te zien.
In de VS is sprake van een steeds grotere belangstelling voor de Oostkust in plaats van de Westkust: de boekingen voor de Oostkust waren bijna twee keer hoger dan voor de Westkust. Dit verschil is, mogelijk gedreven door ticketprijzen, in de afgelopen jaren nog nooit zo groot geweest. (Foto Shutterstock).
Geef een reactie