
De vakantieboekingen tot nu toe laten een flinke terugval in december zien. Dat blijkt uit de ANVR/GfK Boekingsmonitor, een maandelijkse steekproef onder consumenten die de oude Travelscan vervangt.
De gegevens van de Boekingsmonitor bevestigen geluiden uit de branche dat de boekingen voor zomer 2019 traag op gang komen. Ook de boekingsmaand januari valt tegen. Veel partijen hebben hun marketinginspanningen fors opgeschroefd om de consument tot (vroeg)boeken aan te sporen. Er wordt echter nog niet met verlaagde prijzen gestunt.
‘Het is nog lang geen kopersmarkt’, klonk het van diverse partijen die op het Reisgala aanwezig waren. Er wordt op gerekend dat de boekingen op korte termijn alsnog volgens het oude patroon op gang komen. In dat geval is het zonde om nu al met verlaagde prijzen te werken.
De warme zomer van vorig jaar en het goede weer in het najaar worden als schuldige aangewezen. Veel klanten zouden daardoor nog geen knoop hebben doorgehakt of ze kiezen voor een zonzekere buitenlandse bestemming of erop gokken dat de zomer in Nederland opnieuw mooi wordt.
Uit de nieuwe ANVR/GfK Boekingsmonitor blijkt dat er, in vergelijking met vorig jaar, in de maand november nog goed werd geboekt. Wat betreft bestemmingen zijn Turkije, België, Duitsland en Oostenrijk goed geboekt en is voor Spanje sprake van een terugval. Intercontinentaal is Noord-Amerika groeiende.
De eerste resultaten van de GfK/ANVR Boekingsmonitor laten gegevens voor de maanden november en december zien.
Cijfers van de Travelscan (verleden) en Boekingsmonitor (heden) zijn niet vergelijkbaar, zegt de ANVR. De boekingsmonitor is door ANVR en GfK al meer dan een jaar geleden opgepakt. Er zijn dus cijfers uit de boekingsmonitor van een jaar geleden ter vergelijking.
De opzet van deze Boekingsmonitor is fors anders dan de ANVR/GfK-Travelscan. Bij de Travelscan werd het daadwerkelijke aantal boekingen door consumenten bij ANVR-reisbedrijven geregistreerd.
Nu, bij de Boekingsmonitor, gaat het om een maandelijkse steekproef onder iets meer dan 50.000 consumenten in Nederland. Deze monitor geeft volgens de ANVR dus een zeer representatief beeld van het boekingsgedrag van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.
Aan deze consumenten wordt gevraagd of zij een vakantie hebben geboekt buiten Nederland, zo ja waarheen en welke maand. Ook wordt gevraagd of er sprake is van een wintersportvakantie of een ander type vakantie. De boekingscijfers worden vervolgens vergeleken met de cijfers van dezelfde maand een jaar eerder. Vervolgens wordt dit omgerekend naar totaalcijfers voor Nederland.
De ANVR/GfK-Boekingsmonitor geeft een fundamenteel ander beeld. Zo is Duitsland bijvoorbeeld voor de consument een belangrijk vakantieland, maar wordt relatief weinig via reisondernemingen geboekt. Egypte is daarentegen voor de reisbranche een interessante bestemming, maar komt in de top 15 van meest gekozen vakantiebestemmingen door de consument niet voor.