Berlijn verbiedt Uber - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Berlijn verbiedt Uber

Door: | 15 augustus, 2014

De Amerikaanse taxi-aanbieder Uber heeft een verbod opgelegd gekregen om in de Duitse hoofdstad Berlijn te opereren.

De Berlijnse autoriteiten voeren veiligheid aan als voornaamste argument, maar het lijkt erop dat vooral de lobby van de bestaande taxi-sector heeft gewerkt.

Boete
Uber, dat in 110 steden wereldwijd taxi-diensten aanbiedt via een app, moet zijn activiteiten met onmiddellijke ingang staken, op straffe van 25.000 euro boete per overtreding. Uber biedt via Uber Black limousinediensten aan van professionele chauffeurs, terwijl via UberPop ook wordt bemiddeld voor ritten van privépersonen.

Vergunning
Volgens de Berlijnse autoriteiten beschikken privépersonen niet over een taxivergunning, terwijl ook voorwaarden worden gesteld aan de aansprakelijkheidsverzekering voor inzittenden. Bij een mogelijk ongeval dienen zowel chauffeur als inzittenden voldoende te zijn verzekerd, zeggen de autoriteiten in Berlijn.

Beroep
Uber heeft inmiddels laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. In Hamburg is een eerder afgekondigd verbod voor Uber inmiddels opgeheven, in afwachting van een definitieve gerechtelijke uitspraak.
Pierre-Dimitri Gore-Coty, general manager van Uber, liet in Duitse media weten dat hij voor Berlijn een zelfde beslissing verwacht. Uber benadrukt dat het niet zelf taxi-diensten aanbiedt, maar via de app vooral bemiddelt tussen aanbieders en klanten.

Bescherming
Het verbod in Berlijn volgt op hevige protesten van taxichauffeurs in Berlijn en andere Europese steden. De Berlijnse autoriteiten hebben laten weten dat bescherming van de gevestigde taxibranche een belangrijke factor was in de afweging.

Door Theo de Reus

© 2014 TravMedia Company Hilversum. Alle rechten voorbehouden

Deel dit artikel