
De ANVR gaat de komende maanden aan de slag met het moderniseren van de speciale reclamecode reisaanbiedingen. Dat bleek vrijdag tijdens het jaarlijkse ANVR-congres in het Noord-Spaanse Asturias.
Hier presenteerde de ANVR haar vernieuwde ambities op het gebied van verduurzaming van reizen.
´Steeds vaker wordt er vanuit bepaalde hoeken aangedrongen op reclameverboden voor producten die fossiele brandstoffen gebruiken. Dat vinden we volstrekt de verkeerde weg´, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.
‘Verboden zijn ingewikkeld, onnodig en trouwens ook niet te handhaven. Met zelfregulering kunnen we daadwerkelijk stappen maken in gewenste en noodzakelijke gedragsverandering bij zowel de reisbedrijven als de consument. Daarbij dateert de huidige speciale reclamecode reisaanbiedingen van 2014 en is dan ook wel toe aan herziening.’
Tijdens het jaarlijkse congres in Oviedo presenteerde de ANVR vernieuwde en vergaande duurzaamheidsambities. Zo is het de bedoeling per onmiddellijk aan de slag te gaan met de reductie van emissies en gaat de sector met ketenpartners aan de slag met het verduurzamen van alle activiteiten in de keten. Ook wil ANVR de negatieve impact op bestemmingen verminderen en de positieve impact van reizen en toerisme daar vergroten.
‘Met afspraken in de reclamecode reisaanbiedingen kunnen we deze ambities op het gebied van verduurzaming van de reissector actief vertalen naar de wijze waarop we hierover communiceren met de klant en hoe we adverteren. En iets heel anders, we hebben het afgelopen jaar ook grote stappen gezet op het gebied van prijstransparantie. Ook die moeten een weerslag krijgen in deze reclamecode’, zegt Oostdam.
De Reclamecode Reisaanbiedingen is een gedeelde code van ANVR met brancheorganisaties Barin, KNV Busvervoer en Hiswa Vereniging (nu Hiswa-Recron). ‘De uitnodiging aan deze partijen om aan de slag te gaan met de herziening gaat vandaag nog uit’, zegt Oostdam.
Zelf doen
Tijdens een paneldiscussie bogen deskundigen uit de branche zich vrijdagochtend over het onderwerp. Aangezien er vanuit de consument nog weinig vraag is naar een duurzaam reisproduct is het de taak van de reissector de klant te enthousiasmeren voor duurzaam reizen, was de conclusie.
Hierbij kan duurzaam aanbod de vraag stimuleren. Dus niet afwachten tot partners/leveranciers een duurzaam product aanbieden, maar zelf doen.
Foto: de paneldiscussie met Gert Nieuwboer (SNP), Martine de KNoop (The Travel Club), Eva Mulder-Visscher (Transavia), Chris Oskam (Sunweb) en Frank Radstake (ANVR). Rechts discussieleider Frank Oostdam.
Geef een reactie