Airline verantwoordelijk voor info over annulering - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Airline verantwoordelijk voor info over annulering

Door: | 12 mei, 2017

Luchtvaartmaatschappijen zijn verantwoordelijk voor het informeren van de passagier over vluchtannuleringen en voor het betalen van een schadevergoeding, ook als de klant zijn ticket via een ticketwebsite heeft geboekt.

Dat concludeert het Europese Hof van Justitie in een zaak die was aangespannen door een Nederlandse passagier wiens vlucht werd geannuleerd door de airline. Ondanks het feit dat de luchtvaartmaatschappij de ticketwebsite tijdig had geïnformeerd over de annulering, werd de informatie pas veel later aan de passagier doorgegeven. Als een passagier minder dan 14 dagen voor vertrek van de vlucht wordt geïnformeerd, dient de airline conform EU-wetgeving een vergoeding te betalen.

Vergoeding
Het Europese Hof heeft nu bevestigd dat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor het informeren van de passagier over eventuele vluchtveranderingen. Het doet er daarbij niet toe of de vlucht direct bij de luchtvaartmaatschappij is geboekt of via een bemiddelaar. De airline is de enige bron van informatie en moet bij niet of te laat informeren een vergoeding betalen.
‘Hoewel zaken als deze zich niet frequent voordoen, komen ze voor en brengen ze veel onduidelijkheid met zich mee voor de passagier. Met deze beslissing benadrukt het Europese Hof nogmaals de verantwoordelijkheden van de luchtvaartmaatschappijen’, zegt Christian Nielsen, Chief Legal Officer van AirHelp, een internationaal claimbureau voor vluchtvertraging dat sinds kort ook actief is op de Nederlandse markt.
Volgens EU-wetgeving kunnen passagiers die te maken hebben gehad met een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht, een vergoeding tot 600 euro claimen. Slechts 1 procent van de Nederlanders maakt gebruik van zijn rechten.

Deel dit artikel