
Op Schiphol dreigen deze meivakantie wilde acties van bagagemedewerkers, platformpersoneel en passagiersafhandelaars. De grote problemen bij de beveiliging zijn inmiddels opgelost dankzij bonussen, extra personeel en investeringen, maar bij de afhandeling zijn de problemen alleen maar toegenomen.
Dat meldt Het Parool op basis van gesprekken met vakbonden en medewerkers.
Schiphol heeft de afgelopen maanden 850 nieuwe beveiligers aangetrokken, met hogere salarissen en bonussen, om de problemen bij de controle van passagiers en handbagage op te lossen. Bij de afhandeling van passagiers, koffers en vliegtuigen is er weinig veranderd.
Een afhandelaar die anoniem wil blijven, zegt tegen de krant:
‘In de bagagekelders en op de platforms rommelt het enorm. Er was al een datum voor een actie geprikt, maar daar hebben Schiphol en de afhandelingsbedrijven lucht van gekregen. De druk vanuit de leiding is imponerend. Die dreigt dat salaris niet wordt betaald, of zelfs met ontslag. Dus hebben we die actie uitgesteld.’
Die onvrede was er vorig jaar al. Op de eerste vakantiezaterdag van de meivakantie legden bagagemedewerkers van KLM spontaan het werk neer. Dat leidde tot chaos, met als gevolg vertraagde vluchten, gestrande passagiers en stapels koffers.
KLM luisterde naar de grieven en kwam over de brug met meer personeel voor de afhandeling van de toestellen en betere werkomstandigheden en beloning.
Vakbondsbestuurder Jaap de Bie van FNV Luchtvaart zegt dat het succes van vorig jaar niet is vergeten bij het personeel van de vijf andere afhandelaars. Hij sluit acties zoals vorig jaar niet uit. De vakbonden zeggen zelf geen actie te voeren, maar stellen wel dat wilde acties in het algemeen succes hebben.
De afhandelaars verklaarden vorig jaar dat ze daar geen geld voor hebben, ook doordat ze de kosten vanwege doorlopende contracten niet op luchtvaartmaatschappijen kunnen verhalen.
Schiphol is naar eigen zeggen met handen en voeten gebonden aangezien het bij de afhandeling slechts aan de zijlijn staat.
Wel probeerde Schiphol de afhandelbedrijven en luchtvaartmaatschappijen te bewegen om afgesproken cao-loonsverhogingen naar voren te halen en bood aan om de kosten daarvan voor te schieten via een lening. Volgens een Schiphol-woordvoerder is daar niet op ingegaan en ligt de bal nu bij de maatschappijen en de afhandelaars. (Foto Shutterstock).