ACM: nader onderzoek naar overname Corendon door Sunweb - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

0 Reacties

ACM: nader onderzoek naar overname Corendon door Sunweb

Door: | 13 juli, 2020

Er is meer onderzoek nodig naar de gevolgen voor de concurrentie van de overname van Corendon door Sunweb. Daarom mag Sunweb Corendon nog niet overnemen.

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten. Sunweb en Corendon zijn beide grote aanbieders van pakketreizen voor zonvakanties naar onder andere bestemmingen rond de Middellandse Zee.

Na de overname blijven er volgens de ACM in Nederland weinig andere aanbieders van pakketreizen over: TUI, de grote concurrent, en enkele kleinere reisorganisaties. ‘De vermindering van de concurrentie kan mogelijk leiden tot duurdere of minder goede pakketreizen voor vakantiegangers. Ook wordt de combinatie Sunweb/Corendon mogelijk dusdanig groot dat andere aanbieders moeilijker vliegtuigstoelen kunnen boeken voor hun pakketreizen’, zegt de ACM.

Daarom wil de ACM meer onderzoek doen. Sunweb heeft aangegeven een vergunning aan te vragen voor de overname. De ACM gaat daarna vervolgonderzoek doen onder consumenten en concurrenten om te kijken of er na de overname voldoende concurrentie overblijft.

In een reactie zegt Sunweb Group te verwachten dat de ACM het onderzoek zo snel mogelijk zal afronden.
‘Op 3 juni 2019 maakte Sunweb Group de voorgenomen overname van Corendon Holding B.V. bekend. Wij geloven dat Sunweb Group en Corendon elkaar in een snel bewegende en competitieve markt kunnen versterken. De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft ons vandaag laten weten dat zij hebben besloten om een diepgaander onderzoek te starten naar de voorgenomen overname. COVID-19 heeft een grote impact op de reissector en heeft als gevolg hiervan te kampen met een ongekende situatie. Dit proces loopt inmiddels meer dan een jaar en we verwachten dat de ACM het onderzoek zo snel mogelijk zal afronden. In België lopen momenteel soortgelijke gesprekken met de Belgische mededingingsautoriteit. Na een positief gesprek vorige week, verwachten wij nog in augustus formele goedkeuring op de overname van Corendon in België.’

Steven van der Heijden, CEO van Corendon, noemt het oponthoud ‘vervelend’. ‘Zeker gezien de huidige omstandigheden. Maar we zullen naar de volgende ronde moeten.’

Volgens Van der Heijden is het niet zo dat vakantiereizen opeens duurder worden door het samengaan van Sunweb en Corendon. Consumenten kunnen altijd nog uitwijken naar partijen als TUI, lowcost airlines en online prijsvechters.
‘Mededingingsautoriteiten gaan altijd uit van de meest conservatieve definitie van de markt.’
Dat betekent dat de ACM puur kijkt naar klassieke pakketreisaanbieders, maar vergeet dat veel klanten zelf een los ticket en los hotel boeken. ‘De markt is dus veel groter.’

Bij dergelijke overnames kijkt de ACM in fase 1 of er bezwaren tegen de overname zijn. In fase 2 wordt dat nader onderzocht. Van der Heijden verwacht dat het aanvullend onderzoek van ACM drie tot vijf maanden in beslag neemt, gerekend vanaf het moment dat de vergunningsaanvraag is ingediend. Hij zegt te verwachten dat het aanvullend onderzoek van de ACM ‘ruimschoots voor het einde van het jaar’ is afgerond en dat de vergunning dan binnen is. ‘Laten we het houden op oktober.’
In het oorspronkelijke plan zouden Sunweb en Corendon eind vorig jaar al zijn samengegaan. ‘We zijn al bezig sinds 29 mei vorig jaar.’ (Foto Shutterstock)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.