
Ook de reisbranche onderkent de ernst van het klimaatprobleem, maar de manier waarop Den Haag nu te werk gaat met het verbod op buitenreclame voor vakantiereizen is zorgwekkend.
Dat stelde ANVR-directeur Frank Radstake maandagavond in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur (NPO 2), waar hij in discussie ging met de Haagse wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren), de bedenker van het lokale verbod voor buitenreclame voor vakantiereizen.
Radstake: ‘Wij vinden het besluit onzorgvuldig en beschouwen het als een serieuze inperking van onze vrijheid van meningsuiting. Bedrijven en merken hebben ook rechten, en die worden nu beperkt. Daarom stappen wij naar de rechter.’
De gemeente Den Haag heeft de primeur: als eerste stad ter wereld voert het per 1 januari een verbod in op reclames in de openbare ruimte voor vakantiereizen, maar bijvoorbeeld ook voor (hybride) auto’s die fossiele energie gebruiken.
De maatregel is bedoeld om de verkoop van fossiele producten te ontmoedigen en de bewustwording rond de klimaatcrisis te vergroten.
Barker: ‘We zitten in een serieuze klimaatcrisis, en dat merken we hier in Den Haag aan den lijve. De stijgende zeespiegel vormt een bedreiging voor onze stad. We willen een stad aan zee blijven en niet in zee eindigen. Het nationale beleid schiet tekort, en daarom nemen wij lokaal verantwoordelijkheid. Dit verbod is bedoeld om fossiele producten minder aantrekkelijk te maken en daarmee een steentje bij te dragen aan het beperken van klimaatverandering.’
De ANVR verzet zich tegen een dergelijk eenzijdig verbod en stapt naar de rechter. Op de vraag van presentatrice Mariëlle Tweebeeke welke juridische argumenten de ANVR heeft om dit verbod aan te vechten, antwoordde Radstake:
‘Onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben bedrijven recht op vrijheid van meningsuiting. De gemeente Den Haag moet kunnen bewijzen dat het absoluut noodzakelijk is om deze maatregel te nemen om het doel te bereiken. Maar wij denken dat er geen overtuigend verband is tussen het reclameverbod en de bescherming van de volksgezondheid of het klimaat. Daarom vinden wij het besluit disproportioneel.’
De ANVR vreest dat het Haagse verbod een blauwdruk wordt voor andere gemeenten, waardoor een lappendeken aan lokale regelgeving ontstaat.
Radstake: ‘Natuurlijk heeft het aanpakken van buitenreclame enige impact, maar het is te beperkt. En waar blijft dan de grens? Als de rechtbank dit toestaat, kunnen andere steden zomaar volgen. Dan krijgen we een lappendeken van lokale regels. Bovendien zijn we als sector zelf al bezig met verduurzaming. We hebben bijvoorbeeld de Glasgow Declaration ondertekend en streven naar klimaatneutraal reizen in 2050. Het is essentieel dat we de consument kunnen blijven informeren over deze transitie.’
Radstake benadrukte ook de vele positieve aspecten van toerisme.
‘Het creëert banen, stimuleert economische groei en draagt bij aan culturele uitwisseling. Wereldwijd is 7 procent van de banen gelinkt aan toerisme, en 10 procent van de nieuwe banen ontstaat in deze sector. Dat maakt onze industrie een belangrijke economische motor. Ja, we moeten verduurzamen, maar het aanpakken van reclames gaat het probleem niet oplossen. Het is ook belangrijk dat we als sector kunnen laten zien welke stappen we zetten om te verduurzamen.’
Radstake voerde eerder al een betoog in zijn column in TravMagazine: ‘Onnozel, onterecht en mogelijk onrechtmatig reclameverbod’
Kijk hier het interview uit Nieuwsuur terug.
Wat een kletskoek kraamt Frank Radstake uit. Mooie praatjes dat de reissector dezelfde klimaatdoelen nastreeft, maar er vervolgens niet naar handelen. Hoe moeilijk is het om te stoppen met advertenties voor vliegreizen tegen krankzinnig lage prijzen? En ondertussen achter de schermen blijven lobbyen om klimaatbeleid zo veel mogelijk af te zwakken en te vertragen.
Dit is gewoon een kwestie van zo lang mogelijk zakken vullen ten koste van het algemeen belang.
“We zitten in een transitie”… wat een slap excuus om noodzakelijke veranderingen zo lang mogelijk uit te stellen! Het is niet “we moeten verduurzamen”, maar: “we hadden allang moeten verduurzamen”. Zitten we trouwens een beetje op schema om (pas) in 2050 met z’n allen klimaatneutraal op vakantie te gaan, Radstake? Of zien we dat straks wel, als jij allang met pensioen bent? En dan heeft het natuurlijk allemaal aan de Overheid gelegen, omdat die niet voor de goede randvoorwaarden zou hebben gezorgd of duidelijk genoeg zou zijn geweest voor ondernemers. Altijd weer diezelfde riedel.
Als het bij deze holle praatjes blijft zal de rechter de bezwaren van de ANVR resoluut van tafel vegen.
Goed verhaal van Frank! De rijken bouwen wel huizen, lees villa’s, dicht bij zee, maar is bang voor zeespiegelstijging! Right!! het milieu, het universum is zo immens dat het effect van hetgeen wij op aarde uitstoten te verwaarlozen is voor de biosphere van moeder Aarde. Milieu!, het verkoopt goed en het is een verdien model. Tja. zelfnadenken en zelfonderzoeken, beter.