ANVR: daling aantal reisbureaus vlakt af - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

ANVR: daling aantal reisbureaus vlakt af

Door: | 5 januari, 2018

De ANVR heeft het aantal leden licht zien dalen in 2017. Positief daarbij is dat de sterke daling van het aantal reisbureaus is afgevlakt.

Dat stelde ANVR-voorman Frank Oostdam donderdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie. De scherpe daling van het aantal reisbureaus lijkt voorbij. Het totaal aantal filialen en vestigingen van reisagenten daalde van 1.176 naar 1.163. Opvallend bij luchtvaart- en zakenreisbureaus is dat ook in 2017, door concentratie en overnames, het aantal hoofdvestigingen daalde, maar het aantal deelnemers steeg tot zo’n 100 zakenreisbureaus.

Bij touroperators is een andere ontwikkeling te zien. Als het ene ANVR-lid een ander lid overneemt en deze als apart merk in de markt zet, stijgt het aantal merken (lees: touroperatordeelnemers), maar daalt het aantal hoofdvestigingen van touroperators. Dit gebeurde in 2017, waarbij de daling van het aantal touroperators werd opgevangen door 5 procent groei aan nieuwe touroperators. Het aantal touroperators komt nu op 222 hoofdkantoren. ‘Vooral gespecialiseerde touroperators en startups erkennen de meerwaarde van de ANVR bij de groei en ontwikkeling van hun bedrijf.’

Zoals TravMagazine al eerder meldde, is de exacte omzet van de ANVR-leden over 2017 op dit moment nog niet bekend, maar blijkt uit de omzetcijfers 2016/2017 een groei van ruim 4,5 procent, tot een recordomzet van bijna 9 miljard euro. Deze groei wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de stijgende omzet bij touroperators.

Foto: enkele teamleden van de ANVR (vlnr): Walter Schut (adjunct-directeur), Mirjam Dresmé (hoofd communicatie) en Frank Oostdam (voorzitter/directeur).

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel