SGR: ‘Oplichters altijd bestraft’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

SGR: ‘Oplichters altijd bestraft’

Door: | 22 november, 2017

De voormalige eigenaar van reisorganisatie Golden Tours is veroordeeld is tot 27 maanden gevangenisstraf. Dat heeft Justitie woensdag bekendgemaakt.

Erik Jan Reuver, directeur van SGR, laat desgevraagd weten tevreden te zijn met de uitspraak. De zaak Golden Tours betrof volgens hem een frauduleus faillissement uit de zomer van 2009, waarbij SGR meer dan een miljoen euro schade opliep.
Destijds bestond het vermoeden dat de touroperator circa 1 miljoen euro, bestemd voor aanbetaling van vliegreizen en hotelaccommodaties in Turkije, in werkelijkheid nooit voor dit doel heeft gebruikt. Kort na de overboekingen door klanten had Golden Tours zich failliet laten verklaren.

De betreffende eigenaar was naar Turkije gevlogen en had daar de vooruitbetaalde reissommen op een bankrekening gestald. Naar aanleiding van een melding van SGR deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in 2012 nader onderzoek. Onder leiding van het functioneel parket werden doorzoekingen gedaan in een woonhuis en een bedrijfspand. Daarbij werd administratie in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op twee woningen, een bedrijfspand, een garagebox en aandelen. De FIOD sprak destijds over een strafrechtelijk onderzoek naar faillissementsfraude.
Doordat Turkije geen medewerking verleent aan rechtshulpverzoeken van Nederland verliep het onderzoek langzaam en moeizaam. De FIOD moest wachten totdat de eigenaar weer een keer in Nederland verscheen. Dat was in 2012, toen de eigenaar werd verhoord.

Reuver toont zich opgetogen over de veroordeling. ‘Oplichters worden uiteindelijk altijd bestraft. De zaak Golden Tours betreft één van de schades die we in die jaren hadden van Turkije-aanbieder. Of we ooit wat van die 1,1 miljoen van Golden Tours terugzien? Ik denk het niet. Dat zouden we een civiele zaak moeten aanspannen. Maar het geld staat op een Turkse rekening. Daar kunnen wij nooit een vinger opleggen.’

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel