
De GDS-toeslag die Air France-KLM gaat rekenen, bemoeilijkt het zoeken en vergelijken van de beste ticketprijzen zoals dat nu door websites en reisagenten wordt gedaan. Daarnaast is de toeslag van 11 euro per enkele reis veel te hoog, zegt Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR, desgevraagd.
Air France-KLM bevestigde vrijdagmorgen dat het, zoals reeds verwacht, per 1 april komend jaar een GDS-toeslag gaat invoeren. Dat gebeurt via NDC. Deze New Distribution Capability (NDC) is een standaard van luchtvaartorganisatie IATA voor data-uitwisseling. Het gaat om een toeslag van 11 euro per enkele reis. Er wordt de komende tijd een speciale bookingsstool voor reisagenten ontwikkeld die ook per 1 april gereed moet zijn.
Schut: ‘Om de toeslag te vermijden, biedt Air France-KLM een alternatief, maar dit alternatief wordt veel te laat beschikbaar gesteld, en biedt lang niet alle mogelijkheden die de klant bij het zoeken en kopen van een ticket beschikbaar wil hebben.’
Lufthansa
Reeds in 2015 introduceerde de Lufthansa Group een toeslag voor boekingen via het GDS, het boekingssysteem waar hoofdzakelijk online travel agents (OTA’s) en (zaken)reisagenten gebruik van maken. De prijzen van alle vliegtickets worden door agenten via de GDS-boekingssystemen vergeleken en op transparante wijze aan klanten beschikbaar gesteld.
Per 1 november heeft de IAG-groep (British Airways/Iberia) ook een toeslag geïntroduceerd. Per 1 april 2018 volgt Air France-KLM, met een toeslag van 11 euro per enkele reis voor boekingen via het GDS. De toeslag kan worden vermeden door gebruik te maken van een NDC-connectie, die momenteel door Air France-KLM wordt ontwikkeld en beschikbaar wordt gesteld aan agenten.
Met de introductie van de toeslag op GDS-boekingen zet KLM een straf op het vergelijken van prijzen voor consumenten en zakelijke reizigers, zegt Schut. ‘De beschikbaar gestelde NDC-connectie (om de toeslag te omzeilen) is pas in januari beschikbaar. Air France-KLM geeft agenten dus veel te weinig tijd om dit alternatief te integreren in hun aanbod. De ervaring bij vergelijkbare tools van de Lufthanse Group en British Airways/Iberia tot nu toe leert dat dit niet werkt: je kunt wel een eenvoudig retourtje boeken, maar wijzigen, annuleren, (terug)betalen en meer complexe boekingen of het boeken van bijvoorbeeld extra koffers is een groot probleem. Ook maatwerk voor zakelijke reizigers is complex en dus moeilijk inpasbaar. Juist hiervoor zijn GDS’en ontwikkeld.’
Premie
Het gerekende bedrag van 11 euro per enkele reis is volgens Schut veel te hoog. Hij wijst op recent onderzoek van koepelorganisatie ECTAA, dat laat zien dat boekingen via een GDS helemaal niet duurder zijn dan directe boekingen van airlines. Daarbij geeft Air France-KLM geen onderbouwing voor de, volgens de ANVR, veel te hoge 11 euro toeslag per enkele reis.
De ANVR benadrukt niet tegen NDC-koppelingen met agenten te zijn. Positief is tevens de open houding van Air France-KLM voor overleg met de agenten om een zo goed mogelijke NDC-koppeling te ontwikkelen. In plaats van een boete op GDS-boekingen had Air France-KLM echter een premie op NDC-gebruik kunnen zetten, zoals bijvoorbeeld door American Airlines wordt gedaan.