Vakantieweer: Noodweer in Alpenlanden en Balkan - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Vakantieweer: Noodweer in Alpenlanden en Balkan

Door: | 10 augustus, 2017

In de Alpenlanden, de Balkan en Oost-Europa wordt hete lucht komende dagen verdreven door zware regen- en onweersbuien. Daarbij is kans op grote hagelstenen, zeer zware windstoten en overstromingen. De temperatuur kan op sommige plaatsen tot 20 graden kelderen. Dit meldt weeronline.

Stabiel zomerweer vinden vakantiegangers aan de Middellandse Zee, met 30-35 graden. In West-Europa en Scandinavië is het frisser en soms buiig.

Vakantiegangers, zeker campinggasten, die komende dagen verblijven in de Alpenlanden, de Balkanlanden en Oost-Europa moeten rekening houden met extreme hitte gevolgd door zware onweersbuien. De buien kunnen gepaard gaan met grote hagelstenen en overstromingen door veel neerslag in korte tijd.

Van 36 naar 16 graden
In landen als Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en het zuiden van Polen worden vandaag en morgen tropische temperaturen gehaald. Zo wordt het bijvoorbeeld in Krakau 36 graden. In Hongarije worden temperaturen van 40 graden verwacht. De hete lucht wordt vooral vrijdag en zaterdag met forse onweersbuien verdreven. Zaterdag wordt het op veel plaatsen, vooral in de Alpen, zo’n 20 graden kouder.

Grote kans op noodweer
Op de grens met koele zeelucht boven West-Europa en hete lucht verder naar het oosten, ontstaan zware buien. Vooral in een strook van de Italiaanse Dolomieten naar Polen kan het flink tekeer gaan met heftig onweer, grote hagelstenen en zeer zware windstoten. Het is zelfs niet uitgesloten dat ergens een tornado ontstaat. Ook kan tijdens buien bijzonder veel neerslag in korte tijd naar beneden komen. Zeker in het noorden van Italië en Oostenrijk kan dat problemen opleveren, doordat grote hoeveelheden water vanaf de bergen omlaag storten. Afgelopen week kwam het in de Alpen ook al tot overstromingen. Dit kostte vier mensen het leven. Vakantiegangers moeten dus goed oppassen voor deze buien.

In de loop van zaterdag trekken de buien verder naar het oosten. Ook in het noorden en binnenland van Kroatië kan het dan goed tekeergaan. De temperatuur daalt daar van 39 graden naar 22 graden. Vanaf zondag keert de rust terug op de Balkan en in de Alpenlanden. Het wordt dan weer zonnig en de temperatuur stijgt weer richting 30 graden. Temperaturen van 40 graden hoeven we voorlopig niet meer te verwachten.

Stabiel zomerweer aan de Middellandse Zee
In Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk en zuidelijk Italië is het stabiel zomerweer. Het is zonnig en aangenaam warm met een graad of 30 op de stranden. In het Portugese en Spaanse binnenland wordt het wat heter met circa 35 graden.

Op de Griekse eilanden staat een verkoelende wind en ligt de temperatuur tussen 30 graden op Kreta en 35 op Samos. In het Griekse binnenland wordt het heter met 36 tot 39 graden in Larisa en Athene. In het weekend neemt in het noorden de kans op een stevige onweersbui toe. Daarna wordt het iets minder heet.

De hoogste temperaturen zijn te vinden in Turkije. In Istanboel en Ankara is het zonnig en heet met 35 graden. Verder naar het zuiden is het nog heter met in Antalya, Izmir en Kusadasi temperaturen tussen 35 en 40 graden. Langs de gehele Turkse kust is het zonnig. In de bergen ontstaat lokaal een pittige onweersbui. Voorlopig blijft het daar zonnig en heet.

Regen in Scandinavië
In Scandinavië trekken komende dagen vaak storingen over. Ook is het fris met tijdens buien een graad of 12 op de thermometer. Als de zon doorbreekt wordt het zo’n 18 graden. In het zuiden van Scandinavië schijnt de zon veel vaker en is het ook meestal droog. De temperaturen zijn daar vergelijkbaar met Nederland. In Kopenhagen wordt het circa 22 graden en in Oslo en Stockholm 23 of 24. Heerlijk weer dus om er op uit te trekken.

(Visited 388 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel