
Reisbedrijven die Turkije aanbieden krijgen veel vragen van consumenten die op korte termijn naar Turkije op vakantie gaan. Het aantal annuleringen valt mee.
‘Wel zien we een nog grotere terughoudendheid bij het boeken’, zegt ANVR-voorman Frank Oostdam. ‘Als na 16 april de president van Turkije wat minder de behoefte heeft om zich in dit soort belachelijke en volstrekt verwerpelijke bewoordingen richting Nederland uit te drukken, hoop ik dat de boekingen weer op gang zullen komen. Wellicht nog op tijd voor een last minute opleving voor de meivakantie. We moeten het echt afwachten.’
Vakantie
De diplomatieke rel met Turkije heeft volgens Oostdam voor een nieuwe perceptie gezorgd van de reden waarom consumenten wel of niet naar Turkije op vakantie willen. ‘Toe nu toe speelde perceptie van veiligheid een grote rol bij de beslissing van de consument. Daar is nu een aspect bijgekomen, namelijk dat de consument er niet naartoe wil omdat hij de uitlatingen van de Turkse president niet pikt. Dat is voor de Nederlandse reisbranche een nieuw aspect.’
De boekingen naar Turkije lopen momenteel bijna 30 procent achter op vorig jaar, blijkt uit de ANVR GfK Travelscan tot en met februari. Dat is dus nog voor de diplomatieke rel. De totale zomerboekingen lopen 4,2 procent voor. Griekenland is de grote groeier, met een plus van ruim 43 procent.
De reiswereld had dit al kunnen verwachten. Het is niet alleen de veiligheid waar het om draait. Maar als consument heb je geen zin om een vakantie door te brengen in een land die je vijandig gezind is en daar ook geen (Nederlands) geld besteden. Daarom snap ik niet dat sommige organisaties denken dat het “business as usual” blijft. Het zal me niet verbazen dat dit zelfs meer implicaties hebben dan een tijdelijke dip wegens bv. een aanslag of onveilige situatie. Het gaat hier om een vijandige sfeer tegenover Nederland en dat krenkt toch wel de trots van veel Nederlanders.