
De opmerking van minister-president Mark Rutte tijdens zijn persconferentie dat Nederlanders wel naar het Caribische deel van Nederland op vakantie kunnen, heeft de boekingen voor Curaçao een zetje in de rug gegeven.
Bij TUI Nederland kwamen binnen een uur tijd tientallen boekingen binnen, zegt communicatiemanager Petra Kok.
‘Die boodschap van de premier is goed aangekomen. Curaçao heeft de besmettingen goed onder controle en de PCR-test geeft zekerheid. De lokale GGD belt mensen om de paar dagen om te vragen hoe het gaat en dat wordt goed ontvangen.’
Rutte gaf een dringend negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland tot half januari, maar zei erbij dat het Caribische deel van het koninkrijk buiten het advies valt.
TUI heeft na de persconferentie geen annuleringen voor de Canarische Eilanden gehad, zegt Kok. ‘Nou waren de Canarische Eilanden natuurlijk net weer open. De mensen die deze bestemming boeken, hebben sowieso een weloverwogen keus gemaakt, dus die gaan niet opeens annuleren.’
Opgelucht
Muryad de Bruin, regional manager Europe voor het Curaçao Tourist Board zegt blij en opgelucht te zijn dat Curaçao bezoekers uit Nederland kan blijven ontvangen.
‘We werken al maanden nauw samen met alle partners in Nederland en op Curaçao om het eiland open te houden op een manier die veilig is voor onze bezoekers én onze bevolking. Zo houden we vast aan een maximaal aantal bezoekers per maand, moet iedereen een PCR-test doen voor vertrek en wordt er tijdens het verblijf om de paar dagen contact opgenomen met bezoekers. Op Curaçao zijn de besmettingen onder controle en zijn allerlei maatregelen genomen. Zo wordt er overal twee meter afstand gehouden en wordt er extra ruimte gemaakt in de horeca. Gelukkig gebeurt er natuurlijk veel buiten dus is dat makkelijk te doen. Met de Dushi Stay-app blijven bezoekers op de hoogte. Wij kijken er naar uit om bezoekers een zorgeloze vakantie te kunnen blijven bieden.’
Enige voordeel
De persconferentie van dinsdagavond, waarin het kabinet adviseerde om tot half januari geen reizen naar het buitenland te ondernemen, heeft de reisbranche als getroffen sector nogmaals op de kaart gezet.
En dat is dan meteen het enige voordeel.
‘De zware klap van de persconferentie is hard aangekomen’, zegt ANVR-voorman Frank Oostdam, die in het kader van ‘ieder nadeel heeft z’n voordeel’ aangeeft dat het enige voordeel is dat de reisbranche nogmaals is genoemd als zwaar getroffen sector.
‘Het zijn dagkoersen. Als we niet worden genoemd, wil dat niet zeggen dat we niet op netvlies van Den Haag zitten, en andersom ook. We krijgen daar veel vragen over, maar het is een proces dat niet altijd zichtbaar is.’
Oostdam zegt te hopen dat het reisadvies van het kabinet nog eens extra aandacht vestigt op de penibele situatie van de reisbranche en dat er vaart komt achter extra steunmaatregelen. ‘Alles wat eerder is dan 1 januari zou mooi zijn. Ook VNO-NCW doet er mede namens de ANVR alles aan.’ (Foto CTBE)