
Reiswerk Pensioenen gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam, die vorige week bepaalde dat Booking.com geen reisagent is en dus niet verplicht kan worden deel te nemen aan het pensioenfonds voor de reisbranche.
Dat zegt Frank Radstake, voorzitter van het bestuur van Reiswerk Pensioenen, desgevraagd. De uitspraak van de rechter was een voorlopig sluitstuk op ruim twee jaar vasthoudendheid van de zijde van Reiswerk Pensioenen.
Net als bijvoorbeeld de sectoren bouw, horeca en zorg kent ook de reisbranche een verplichte pensioenregeling voor de specifieke bedrijfstak. Alle bedrijven en werknemers in die bepaalde branche zijn verplicht aangesloten bij het pensioenfonds dat bij die sector hoort. Voor bedrijven in de reisbranche is dat Reiswerk Pensioenen.
Volgens Reiswerk Pensioenen is ook Booking.com een reisbedrijf en is het, net als reisbureaus en touroperators, verplicht zijn pensioenregeling bij het fonds onder te brengen. Volgens Reiswerk Pensioenen houdt Booking.com zich immers ook bezig met reizen.
De hotelboekingswebsite denkt daar anders over. Booking.com ziet zichzelf als online marketingplatform. Dat hotels en reizigers elkaar via dat platform vinden, wil niet zeggen dat het onder het pensioenfonds voor de reiswereld valt. De rechter vond dat ook, tot grote spijt van Reiswerk Pensioenen.
‘We waren onaangenaam verrast door de uitspraak’, zegt Radstake. ‘We gaan in hoger beroep gezien het grote belang van deze zaak. Dat geldt niet alleen voor medewerkers van Booking.com, maar ook voor andere bedrijven. Daarom willen we een uitspraak van een hogere rechter dan van een kantonrechter.’
Argumenten
Volgens Radstake is Reiswerk er niet in geslaagd duidelijk te maken waarom Booking.com onder de zogeheten verplichtstelling valt en dat sprake is van een reisbedrijf, en niet van een digitaal prikbord. ‘Helaas ging de rechter alleen op de argumenten van Booking.com in. In het hoger beroep hopen we overeind te houden dat Booking.com wel degelijk een reisbedrijf is.’
Wanneer Reiswerk Pensioenen in het gelijk was gesteld, dan zouden medewerkers van Booking.com met terugwerkende kracht aan de pensioenregeling voor de reiswereld deelnemen. ‘Er wordt gesuggereerd dat we als Reiswerk Pensioenfonds nu geld mislopen, maar zo zit het niet in elkaar. We ontvangen geen premies, maar daar staan ook geen uitgaven aan pensioenaanspraken voor de medewerkers van Booking.com tegenover.’