
De rechtbank in Amsterdam doet op 7 december uitspraak in het kort geding dat Corendon tegen Sunweb heeft aangespannen.
In het geding, dat maandag diende, eiste Corendon dat Sunweb en investeringsmaatschappij Triton volgens afspraak, gemaakt op 29 mei vorig jaar, Corendon gewoon overnemen.
De Zweeds-Duitse durfinvesteerder zou Corendon overnemen via Sunweb. Triton verwierf in december 2018 al de meerderheid van de aandelen in Sunweb. Het doel was Sunweb en Corendon samen te voegen tot één reisbedrijf, met twee merken.
Volgens ingewijden had het nieuw gevormde fusiebedrijf voor Triton de basis kunnen zijn voor verdere expansie in de Europese reisindustrie.
Sunweb liet op 12 november onverwachts weten Corendon niet langer te willen overnemen, omdat niet aan alle voorwaarden zou zijn voldaan.
Tijdens het kort geding werd maandag meer duidelijk, onder andere dat Sunweb 146 miljoen euro voor Corendon zou betalen.
Onder de verkoop, die half 2019 was afgesproken, vielen de touroperator-tak van Corendon in zowel Nederland als België, een deel van de activiteiten in Turkije en de eigen airline, Corendon Dutch Airlines (CDA).
Die vliegtuigtak was maandag onderwerp van een verbaal spelletje pingpong tussen de twee partijen.
Hierbij ging het vooral om de vliegvergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De ILT zal nà de feitelijke aandelenoverdracht (closing) nog moeten nagaan of de nieuwe eigenaar voldoet aan alle voorwaarden die aan het eigendom van een Europese luchtvaartmaatschappij worden gesteld.
Sunweb beweert dat in de opschortende voorwaarde staat dat Corendon al voorafgaand aan die overdracht zou hebben gegarandeerd dat dat het geval is. Als die lezing juist is – en dat betwist Corendon – dan zou deze voorwaarde onuitvoerbaar zijn omdat die toetsing door ILT nou eenmaal pas kan plaatsvinden nà de aandelenoverdracht.
Corendon-topman Steven van der Heijden spreekt van ‘een gelegenheidsargument’. Volgens hem wil Sunweb vanwege de coronacrisis gewoon onder de deal uit. De kwestie met de ILT wordt nu als haakje gebruikt om onder de koop uit te komen, zei hij voor de camera van TravelPro. (Foto Corendon)