
Het aantal buitenlandse vakanties van Nederlanders zal dit jaar met 3 procent stijgen naar een totaal van 18,6 miljoen. Dat stellen ABN Amro en ANVR in hun onderzoek ‘De positieve economische impact van op reis gaan naar het buitenland’.
Het rapport is opgesteld ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de ANVR.
De totale bestedingen aan buitenlandse vakanties bedragen dit jaar ruim 24 miljard euro. Dat is eveneens 3 procent meer dan vorig jaar. Van de totale uitgaven die Nederlanders doen voor een buitenlandse reis blijft 7 miljard (29 procent) in Nederland, onder meer in de vorm van brutomarges voor de reisbranche, luchthavengelden en aankopen en consumpties op luchthavens.
Dit komt overeen met 1 procent van het bruto binnenlands product. In Groot-Brittannië ligt deze bijdrage op 0,8 procent.
‘Er wordt vaak gezegd dat het uitgaand toerisme niets bijdraagt aan de Nederlandse economie, maar dit rapport bewijst het tegendeel’, zegt een woordvoerder van de ANVR.
Veel banen
Het uitgaand toerisme is ook goed voor de werkgelegenheid. In Nederland zijn zo’n 40.000 arbeidsplaatsen rechtstreeks gerelateerd aan het uitgaande toerisme. Het aantal werknemers in de reisbranche is met circa 15.000 al langere tijd relatief stabiel. Daarnaast zijn er de luchthavens en airlines. Van de werkgelegenheid bij Nederlandse luchthavens en airlines is respectievelijk 50 en 67 procent direct gerelateerd aan vakantiegangers die naar het buitenland gaan. ABN Amro schat dit aantal op circa 25.000 werknemers.
Nederland loopt voorop met online boeken. Inmiddels wordt 82 procent van de buitenlandse reizen volledig online geboekt. Ter vergelijking: in Duitsland vindt slechts 41 procent van de boekingen online plaats.
Optimistisch
De opstellers van het rapport zijn optimistisch over de toekomst van de reisbranche. Door het economisch herstel stijgt het aantal binnen- en buitenlandse vakanties weer. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de koopkracht als gevolg van de lastenverlichting dit jaar met 2,3 procent zal stijgen. Tegelijk daalt de werkloosheid (nu 6,4 procent), terwijl het consumentenvertrouwen een stijging laat zien. Het consumentenvertrouwen zit dit jaar weer op hetzelfde niveau als in 2007, net voor het uitbreken van de economische crisis. ‘Consumentenvertrouwen is een goede voorspeller van vakantiegedrag.’