Op autovakantie? Bekijk de checklist van Delticom AG - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Op autovakantie? Bekijk de checklist van Delticom AG

Door: | 21 augustus, 2016

Op autovakantie? Dan is het altijd een goed idee om de belangrijkste onderdelen te controleren. Met de onderstaande checklist is de kans een stuk kleiner dat de vakantie wordt verpest door pech onderweg.

Delticom AG, de toonaangevende webwinkel voor banden en auto-onderdelen, geeft tips:

De motorolie
Voor een lange rit is het controleren van de motorolie essentieel. Gebruik de peilstok om het niveau te controleren en vul het reservoir desnoods bij met olie van hetzelfde type. Verbruikt de wagen veel olie? Dan wijst dat op een probleem met de motor of met de afdichtingen van de motor.

De banden
Controleer de slijtage van de bandenmeter aan de hand van de slijtageindicatoren op de band zelf en met behulp van een muntstuk om de diepte van de groeven na te meten. Indien deze teveel zijn afgesleten wordt het risico op onbestuurbaarheid van de wagen bij een glad of nat wegdek immers vele malen groter. Kijk ook even of er geen scheurtjes of bultjes in de band zitten. Controleer tenslotte voor vertrek (en bij hele lange reizen ook tijdens de reis) de bandendruk. Veilige banden kunnen besteld worden op www.banden-guru.nl.

De remmen
Controleer de remschijven door of het wiel te verwijderen of kijk door de gaten van de wieldoppen heen. In de meeste auto’s is een waarschuwingslampje te vinden op het dashboard, die verklapt of de remblokken versleten zijn. Als het lampje gaat knipperen, dan kan er nog 1000 tot 3000 kilometer gereden worden voordat voordat de remblokken echt vervangen moeten worden. Controleer ook het niveau van de remvloeistof onder de motorkap.

De signalering
De richtingaanwijzers kunnen gecontroleerd worden via het dashboard. De remlichten kunnen alleen gecontroleerd worden wanneer iemand achter het stuur plaatsneemt en op het rempedaal drukt, en iemand achter de auto kijkt of de lichten het daadwerkelijk doen. De koplampen en achterlampen kan de bestuurder zelf controleren.

De koelvloeistof
De koelvloeistof moet zeker één keer per jaar gecontroleerd worden en het liefst ook nog even voor een lange rit op een warme dag. Het niveau moet zich tussen de MIN en MAX aanduiding op het reservoir bevinden. Maar opgelet, controleer dit enkel bij een koude motor anders kun je een douche met gloeiend hete koelvloeistof verwachten.

De lading
Het voordeel van een autovakantie, is natuurlijk dat er veel bagage meegenomen kan worden. Maar overdrijf niet. Een te zwaar geladen wagen wordt snel oncontroleerbaar omdat bijvoorbeeld de banden en de remmen niet op extra gewicht berekend zijn. Het maximale laadvermogen is te vinden in de handleiding van de auto.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel