
Nu ook Groot-Brittannië een vliegverbod voor de Boeing 737 MAX 8 heeft afgekondigd, heeft TUI besloten het toestel van dit type aan de grond te houden. De maatregel geldt voor alle airlines van het concern.
TUI heeft in de UK en de Benelux 15 toestellen van dit type. TUI fly Duitsland heeft nog geen 737 MAX 8 in gebruik. Het eerste toestel van dit type wordt in Duitsland over enkele weken pas geleverd.
TUI is vooralsnog de enige Nederlandse gebruiker van dit type toestel. Tot dinsdagmiddag zag het concern geen reden om de toestellen aan de grond te houden. De reisorganisatie heeft in Nederland drie toestellen van het type 737 MAX. Maandag vertrok de laatste Nederlandse TUI-vlucht met een Boeing 737 MAX naar het Spaanse eiland Tenerife. Volgens de reisorganisatie waren er geen annuleringen voor die vlucht.
Petra Kok, woordvoerder TUI Nederland, in een reactie aan TravMagazine: ‘Vanmiddag heeft de Civil Aviation Authority (CAA) in het Verenigd Koninkrijk bepaald om alle Boeing 737 Max 8 toestellen aan de grond de houden. TUI Group volgt deze richtlijn en heeft besloten om alle Boeing 737 MAX 8 vluchten van haar airlines op te schorten. Dit geeft TUI, de respectievelijke autoriteiten en de fabrikant de tijd deze kwestie te bespreken. TUI informeert haar reizigers die vanaf morgen zouden vertrekken met een Boeing 737 Max over een alternatieve vlucht.’
Australië en Singapore lieten dinsdag al weten dat voorlopig geen vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8 meer mogen opstijgen of landen. Het verbod geldt volgens de luchtvaartautoriteiten tot meer informatie is verzameld en de veiligheidsrisico’s opnieuw ingeschat kunnen worden. Later op de dinsdag volgde Groot-Brittannië met een dergelijk verbod. Kort daarna kwam TUI Group met de mededeling dat het zijn toestellen van dit type aan de grond voorlopig houdt. De maatregel geldt voor alle airlines van TUI Group.
Ook Norwegian heeft besloten zijn 18 toestellen van dit type aan de grond te houden. Aanvankelijk liet de airline weten gewoon door te vliegen. Inmiddels staat bijna de helft van de 350 toestellen van dit type, die sinds 2017 zijn uitgeleverd, aan de grond, meldt het Duitse persbureau dpa.