Niet blij van nieuw concept pakketreizen - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Niet blij van nieuw concept pakketreizen

Door: | 14 november, 2014

In zijn column laat Frank Oostdam, directeur van de ANVR, zijn licht schijnen over de reisbranche. Wat viel hem op, wat waren zijn ergernissen? En waren er ook positieve zaken te melden?

Naast het ANVR-congres op Cyprus, dat de laatste dagen nummer één staat, houdt vooral de nieuwe richtlijn Pakketreizen me bezig. En daar word ik niet blij van. Italië is als voorzitter van de Europese Unie nauw betrokken bij het opstellen van het zoveelste concept. Daarin is het level playing field, dat wij zo belangrijk vinden, ver te zoeken. Als ANVR willen wij bijvoorbeeld dat ook click-through arrangementen onder de richtlijn pakketreizen vallen. Deze click-through arrangementen hebben betrekking op bijvoorbeeld hotels die op de website van een airline worden geboekt. Bij veel airlines kunnen klanten, nadat zij een vlucht hebben geboekt, vaak doorklikken voor een hotel.

In onze perceptie is dit soort arrangementen ook een pakketreis, volgens het uitgangspunt: als het eruit ziet als een pakketreis, dan is het ook een pakketreis. Maar volgens het concept voor de nieuwe richtlijn Pakketreizen waaraan Italië nu werkt, is dat niet het geval. Dat betekent dat voor deze click-through arrangementen andere voorwaarden gelden dan voor onze leden, die wel aan alle eisen van level playing field voldoen. Dat zet onze branche op achterstand. Ik vind zoiets ondenkbaar.

Naar verwachting is de nieuwe richtlijn Pakketreizen medio 2015 klaar voor besluitvorming. Daarna hebben we nog twee jaar om de nieuwe richtlijn om te zetten in Nederlandse wetgeving. We kunnen ook ons commentaar nog geven op het ontwerp. Nederland is per 1 januari 2016 voorzitter van de Europese Unie, maar hoewel we als ANVR daardoor dichter bij het vuur zitten, denk ik dat het voorzitterschap van Nederland te laat komt. Voorlopig gaat het concept weer een heel andere kant op. We moeten er dus bovenop blijven zitten.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel