
Nederlanders kiezen deze zomer vaker voor een vakantie in eigen land. Het aantal mensen dat naar het buitenland op vakantie gaat, is gelijk aan vorig jaar.
Opvallend is dat de boekingen via touroperator of reisbureau 4 procent achterlopen op vorig jaar. De vakantieklant boekt vaker direct bij de accommodatie.
Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van NBTC-NIPO Research naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking, dat maandag werd gepresenteerd. Het onderzoek werd in april uitgevoerd. In totaal willen 10,7 miljoen mensen, ofwel tweederde van de Nederlanders, dit jaar op zomervakantie. Dat is gelijk aan vorig jaar.
Circa driekwart, ofwel 7,6 miljoen Nederlanders, wil naar het buitenland. Dat is net zoveel als vorig jaar. Een kwart, ofwel 2,6 miljoen mensen, houdt vakantie in eigen land. Dat is een stijging van ruim 100.000 (5 procent) ten opzichte van vorig jaar.
De boekingen voor een buitenlandse vakantie lopen 4 procent voor op vorig jaar. Het aantal mensen dat nog moet boeken, ligt 8 procent lager dan vorig jaar. Opvallend is dat consumenten dit jaar iets vaker direct bij de accommodatie boeken. Het aantal vakanties dat via een intermediair wordt geboekt (touroperator of reisbureau) ligt juist lager, zegt onderzoeksdirecteur Kees van der Most. Een duidelijke verklaring heeft hij niet, al worden deze zomer wel meer autovakanties geboekt en minder vliegreizen.
Frankrijk
Frankrijk blijft de nummer één buitenlandbestemming voor Nederlanders, met ruim 1,3 miljoen vakanties. Daarna volgen Spanje (1,1 miljoen vakanties) en Duitsland, waarvoor 750.000 vakantieplannen bestaan.
Binnen de top tien buitenlandse zomerbestemmingen heeft ook NBTC-NIPO Research forse verschuivingen geconstateerd. Vooral Spanje (+18 procent), Italië (+19 procent) en Portugal (+14 procent) zijn flink populairder. Turkije (-39 procent) en in mindere mate Griekenland (-29 procent) staan in de min.
Circa 55 procent van de Nederlanders heeft zijn binnen- of buitenlandse zomervakantie in april al geboekt. Ruim 30 procent van de vakantiegangers moet nog boeken, terwijl bijna 15 procent op de bonnefooi gaat.
‘Die 30 procent is nog te beïnvloeden’, zegt Van der Most. ‘Iemand die zich had voorgenomen naar Spanje te gaan, kan met een aanbieding worden overgehaald naar Turkije te gaan. Maar ook iets simpels als slecht weer in Nederland speelt mee.’
Foto: onderzoeksdirecteuren Kees van der Most en Ad Schalekamp van NBTC Nipo Research met hun teamleden.