
NBTC-NIPO Research presenteerde dinsdagochtend op de Vakantiebeurs Vakdag zes trends voor 2017 op basis van een grootschalig onderzoek naar de vakantie-intentie onder Nederlanders. Ad Schalekamp en Kees van der Most (NBTC-NIPO) presenteerde de volgende trends:
1. Meer korte vakanties
NBTC-NIPO ziet een opkomst in de zogenoemde nanovakanties (1 nacht). Ad Schalekamp, directeur NBTC-NIPO: ‘Korte vakanties zijn een luxegoed, als je meer geld te besteden hebt, wordt het makkelijker ook vaker te boeken.’ In de jaren 1980-2016 is het aantal korte vakanties gegroeid met 202 procent. Het aantal lange vakanties (8+ dagen) steeg met enkel 43 procent. De technologische ontwikkelingen brengen het aanbod ook steeds dichterbij de consument. Populaire bestemmingen voor korte vakanties zijn Zuid-Europa (Portugal, Spanje, Italië), Amerika en Azië.
2. Maatwerk bij boeken belangrijker
De pakketreis verliest aan populariteit. ‘Samengestelde vakanties zitten enorm in de lift, daar is duidelijk behoefte aan’, voegt Schalekamp hieraan toe. In 2016 zijn in totaal 3.056.000 toeristische vakanties geboekt via pakketreizen, terwijl de samengestelde reizen in 2016 bijna 3,2 miljoen toeristische vakanties telt. Vliegtickets worden door 45 procent van de Nederlanders direct geboekt, 46 procent boekt via een reisorganisatie/ touroperator of intermediair en 9 procent via andere wegen. Opvallend is dat de accommodaties nog wel grotendeels (73%) worden geboekt via een bemiddelaar.
3. Opmars van mobiel internet
Zo’n 81 procent van de vakanties wordt via internet geboekt. In 2015 gebruikte nog 39 procent de desktop of PC om een vakantie te boeken, in 2016 daalde dit met 3 procent. Het gebruik van de tablet en iPad neemt toe (+3 procent) en ook de smartphone wordt langzaamaan vaker ingezet voor internetboekingen. In 2014 was 0,6 procent van de vooraf geregelde vakanties via internet via de smartphone gedaan, in 2016 steeg dit percentage naar 2 procent. Verwacht wordt dat ook de afschaffing van de roamingkosten in Europa in de zomer hier effect op zal hebben.
4. Opkomst social travelling
Opkomst van de deelecnomie is relevant in veel fasen van het reisproces. Zo blijkt er meer interesse te zijn in huurwoningen van particulieren voor vakantie: 13 procent van de Nederlanders reageert positief en zegt dit jaar ‘zeker’ of ‘waarschijnlijk’ een eigen woning of appartement te huren van particulier voor vakantiedoeleinden. ‘Die 13 procent vertegenwoordigt al zo’n 2 miljoen Nederlanders. Wij denken niet dat dit een eendagsvlieg is, mensen zijn toch op zoek naar authenticiteit’, aldus Van der Most.
5. Senioren: een sterk groeiende doelgroep
Het aantal vakanties onder senioren neemt toe. De afgelopen tien jaar nam het aantal vakanties in de leeftijdsgroep tot en met 54 jaar, af met 3 procent. Dit terwijl het totaalaantal vakanties onder de 55-plussers de afgelopen tien jaar toenam met 19 procent.
6. Vakanties worden steeds luxer.
Het aandeel hotelvakanties is in de afgelopen tien jaar gestegen met 4 procent. Het aandeel van bungalowvakanties is gelijk gebleven, terwijl er afname gemeten is in de kampeervakanties (-4%). De onderzoekers verklaren deze trend door de toename in welvaart, vergrijzing en hedonisme. Daarnaast wordt de ‘vanzelfsprekendheid van luxe’ genoemd als een verklaring voor deze ontwikkeling.
Vakantie-intentie 2017
Uit onderzoeksresultaten van december 2016, blijkt dat de veiligheid bij het kiezen van een bestemming nog steeds een rol speelt. Overigens laat de consument zich niet afschrikken en blijft op vakantie gaan. Zo’n 74 procent geeft aan de komende 12 maanden een of meerdere keren op vakantie te gaan en 18 procent wil vaker gaan dan vorig jaar. Het onderzoeksbureau verwacht in 2017 een groei van zo’n 2 procent meer vakanties.
De economische voorspelling voor 2017 is algeheel positief, waarbij een economische groei van 2,1 procent verwacht wordt. Daarnaast vermoedt NBTC-NIPO een daling (-0,7%) in de werkloosheid en een toename in de koopkracht van 0,7 procent.
Foto: Ad Schalekamp en Kees van der Most (NBTC-NIPO)