‘Geloofwaardigheid ACM in het geding’ - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

‘Geloofwaardigheid ACM in het geding’

Door: | 29 oktober, 2014

Het is frustrerend dat we in de kwestie Travelbird nog steeds geen beweging zien. Er is niets dat erop wijst dat het bedrijf actief bezig is om deelnemer van de SGR te worden. We hebben dat nogmaals bij de Autoriteit Consument en Markt aangegeven, maar ook vanuit Den Haag wordt geen actie ondernomen.

Ik houd staande dat als je het wilt, je binnen twee weken deelnemer van SGR kunt worden. Misschien wordt het tijd dat we richting politiek iets doen en vragen laten stellen. We hebben goed overleg met ACM, maar kennelijk heeft deze de tools niet om te handhaven. Het gaat hier om flagrante schendingen, maar er wordt niets ondernomen. Het gaat me niet zozeer om Travelbird, maar om het grote verhaal. Ik kan me voorstellen dat onze leden, die zich wel aan de regels houden en daar kosten voor maken, ons scheef gaan aankijken. Ook de geloofwaardigheid van de ACM zelf is in het geding. Stel dat er iets misgaat met Travelbird, dan heeft niet alleen de consument een probleem, maar ook de branche en de ACM.

Wat me ook zorgen baart, is de vertraging bij de totstandkoming van de nieuwe Europese richtlijn pakketreizen. Italië is nu voorzitter van de EU en de vragen en plannen vliegen van links naar rechts. Over zaken als de definitie van een pakketreis. Ik verwacht dat de nieuwe richtlijn op z’n vroegst in 2015 concreet is. De richtlijn is van belang voor zaken als level playing field binnen Europa en de rechten en plichten van bedrijven.

Met het project Travel 2020 gaat het goed. We hebben al met veel deelnemers en sponsors gesproken, waaronder met Amadeus, Kayak, Expedia, Google en GfK, en die zijn erg enthousiast. Met Travel 2020 willen we, als vervolg op het project Shopping 2020, de toekomst van de reisbranche in 2020 in kaart brengen. Het is dus geen ANVR-feestje, het is in het belang van de hele branche. Dankzij de brede aanpak en deelname van uiteenlopende partijen ontstaat een goede kruisbestuiving. De officiële kick-off is tijdens het ANVR-congres op Cyprus.

Voor het congres hebben zich 210 deelnemers aangemeld, dat zijn er 10 minder dan vorig jaar. Het wordt een mooi event, met boeiende sprekers, waar ik me enorm op verheug.

(Visited 184 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel